100GE: een logische opvolger voor grote netwerken

Het internetverkeer groeit razendsnel. Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablet computers. Zo voorspelt Cisco’s Visual Networking Index dat rond 2014 het mobiele dataverkeer het verkeer van vaste apparaten zal overschrijden. Bovendien groeit het piekverkeer sneller dan het gemiddelde verkeer; het zal zich zelfs vervijfvoudigen tegen 2016.Deze ontwikkelingen verhogen de druk op de capaciteit van IP-netwerken. Voor organisaties die al met grote hoeveelheden internetverkeer van doen hebben (zoals een hostingprovider), biedt een 100GE aansluiting op een internet exchange een goede oplossing.

Van 10GE naar 100GE
Het komt echter voor dat netwerken die tien of meer 10GE aansluitingen hebben op een internetknooppunt, deze niet altijd vervangen met één 100GE link. Daarom hebben we de voordelen van deze verbinding eens op een rij gezet.

Lagere latency, betere internetkwaliteit
Bijvoorbeeld voor LeaseWeb, een van de eerste partijen die een 100GE aansluiting op de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) in gebruik nam, was de verbeterde benutting van de bandbreedte een belangrijke reden voor hun overstap. Een 100GE verbinding laat tien keer meer verkeer door dan één verbinding van 10GE. Dit resulteert in een lagere latency en een aanzienlijke verbetering van de internetkwaliteit.

Praktisch
De 100GE aansluiting staat organisaties ook toe om sneller capaciteit toe te voegen. Dit is met name praktisch wanneer bijvoorbeeld het aantal bezoekers van een website onverwacht stijgt. Tegelijkertijd kunnen netwerk engineers vanwege de verbeterde schaalbaarheid eenvoudiger de aansluiting bedienen. Wanneer zij namelijk meer capaciteit nodig hebben, zijn ze niet genoodzaakt een extra 10GE verbinding toe te voegen. 100GE ondersteunt die extra capaciteit al, en biedt (op dit moment) voldoende bandbreedte.

Goedkoper
Een ander voordeel is de kostenverlaging. Voor een 100GE aansluiting betaal je minder dan voor tien of meer 10GE poorten. Bij gebruik van de volle capaciteit scheelt het zelfs een enorm bedrag. Dit is geld dat je weer voor andere doeleinden kan gebruiken.

Overgang kost tijd
Veranderingen in onze industrie gebeuren vaak niet van de een op de andere dag. We hebben al ervaren dat de aanschaf van bepaalde poorttypen enige tijd kunnen duren. In het geval van de 100GE aansluiting zijn zowel een gebrek aan kennis van de mogelijkheden en de hoge kosten van de benodigde apparatuur (inclusief de hierin verwerkte optische onderdelen) mogelijke oorzaken daarvoor. Maar vanwege het feit dat deze kosten al dalen, voorspellen we dat meer organisaties zullen overgaan naar één of meerdere 100GE verbindingen in de nabije toekomst.


Pauline Hartsuiker is PR- en Communicatieadviseur bij AMS-IX. Een Engelse versie van deze blog werd op 22 januari 2013 op de website van LeaseWeb gepubliceerd.