2012: het IPv6 jaar

2011… Het is in sneltreinvaart (of moet ik hier 100Gbit/s-vaart zeggen?) voorbij gevlogen. Op IP gebied is er veel gebeurd dit jaar. Precies een jaar geleden was het spannend of de wereldwijde voorraad IPv4 adressen het tot 2011 zou redden, of dat deze al in 2010 op zou raken. Het was uiteindelijk op 31 januari dat APNIC als laatste nog volgens de ‘normale’ regels IPv4 adressen kreeg. Waarschijnlijk niet omdat het langzamer ging dan verwacht, maar om de PR afdelingen wereldwijd iets meer voorbereidingstijd te geven. De laatste adresblokken uit wereldwijde voorraad werden uiteindelijk op 3 februari 2011 verdeeld over de 5 RIRs. En daarmee werd op wereldwijd niveau de groeiperiode van IPv4 afgesloten.

Snelste groei in Azië
Dat Azië de snelst groeiende regio is op internet-gebied was duidelijk. De adresblokken die ze op 1 februari gekregen hadden waren, samen met alle adressen die ze daarvoor ooit ontvangen hadden, al op 14 april volledig opgebruikt. Vanaf dat moment konden internet providers dus geen nieuwe adressen meer krijgen. Toch heeft dat niet direct gezorgd voor een enorme groei aan IPv6 aanvragen. Blijkbaar had Geoff Huston een paar jaar geleden gelijk toen hij zei dat we zo verslaafd aan IPv4 geraakt zijn dat we tot het uiterste gaan om zo lang mogelijk aan onze verslavingsdrang te voldoen, ook al weten we dat we eigenlijk moeten afkicken en aan een gezondere IPv6 levensstijl moeten gaan werken.

World IPv6 Day
Wat mij heel erg bijgebleven is, is World IPv6 Day op 8 juni. De ‘grote jongens’ van het Internet, waaronder Google, Microsoft, CNN, Akamai, Facebook en nog vele anderen, gingen 24 uur lang IPv6 aanzetten voor hun webservers. De grote angst was dat er groepen gebruikers zouden zijn die vanwege defecte hardware, software of configuraties problemen zouden ondervinden zodra een website over IPv6 bereikbaar zou worden. Testen hadden laten zien dat dat wel 0,015% van de gebruikers hier last van kon hebben. Dat lijkt weinig, maar voor een bedrijf als Google gaat het nog om een aanzienlijk aantal gebruikers! Gelukkig toonde World IPv6 Day aan dat het allemaal ontzettend meeviel. Helpdesks bleven rustig en bijna niemand heeft er iets van gemerkt, en dat is een succes bij een test als deze! Ook het evenement dat samenwerkende internet-organisaties in Amsterdam hadden georganiseerd was met meer dan 300 enthousiaste deelnemers een groot succes.

2012: het IPv6-jaar
Maar nu weer eens even naar het heden en de toekomst kijken… Over ongeveer een half jaar zijn wij aan de beurt: dan is de IPv4 voorraad van RIPE NCC leeg. Dan komen wij in de afkick-fase. IPv4 speelt een nog te belangrijke rol in het huidige internet, en het opraken van de IPv4 adressen zal dan ook pijn gaan doen. Bedrijven zullen nooit meer provider-onafhankelijke IPv4 adressen kunnen krijgen, en internet providers zullen met NAT, DS-Lite en A+P gaan proberen het uiterste uit de aanwezige IPv4 adressen te halen. Port-forwarding voor mail, BitTorrent of VPN servers zit er dan niet meer in. Daarvoor zijn we dan aangewezen op IPv6. Gelukkig komt de ondersteuning voor IPv6 al op gang. XS4ALL was de eerste met goede IPv6 voor het grote publiek en in 2012 zullen partijen als UPC, KPN, Solcon en Reggefiber er voor zorgen dat grote delen van Nederland over IPv6 gaan beschikken. Nu zien we providers met IPv6 nog als voorlopers. Ik ben benieuwd of we eind 2012 de providers zonder IPv6 als hopeloos verouderd zien.


Sander Steffann is een internet specialist die zich specialiseert in IPv6. Sinds 1995 is hij al professioneel bezig met internet. Hij heeft IPv6-projecten gedaan op het gebied van testen en implementeren (onder andere Solcon en Reggefiber), IPv6-strategie (Rabobank) en trainingen (IPv6-Workshops, Avnet en RIPE NCC). Hij is sinds 2007 vicevoorzitter van de RIPE Address Policy Werkgroep, welke verantwoordelijk voor het vaststellen van het beleid omtrent de uitgifte van IP adressen in Europa, het Midden-Oosten en de voormalige Sovjet Unie. Tevens is hij medeoprichter en bestuurslid van Stichting IPv6 Nederland, opgericht om het bewustzijn van, de kennis over en de succesvolle implementatie van IPv6 te bevorderen.