2017: HDD adieu en welkom SDD?

Vorig jaar werd het al een paar keer voorspeld als een van de onafwendbare trends voor 2016. Het verdwijnen van de HDD door de evenzo onafwendbare opmars van SDD in datacenters.

Wie terug bladert of scrollt door alle publicaties over de operations in datacenters zal opvallen dat er gedurende het jaar zelf weinig aandacht aan het onderwerp is besteed. In Nederland is een aantal aanbieders wel op dat vlak actief geweest en heeft er mailings over verstuurd, maar pers of analisten hebben het min of meer genegeerd.

Nu op de valreep van het jaar 2016 zien we weer als voorspelling: het komend jaar schopt de SSD de HDD uit het datacenter. Voorbeeld daarvan zie je bij Networkcomputing, maar er zijn meerdere voorbeelden te vinden. Wat het verschil met de voorspellingen van 2015 over 2016 maakt wordt daarin niet beschreven. Logisch ook, want in de meeste gevallen moeten de auteurs dan de eigen oudere voorspellingen relativeren. Vorig jaar werd uitsluitend als argument gehanteerd de prijs. Wat we nu zien is dat daar een twee punt van aandacht bij is gekomen. Dat is een punt dat we in de gesprekken met vendoren van storage solutions afgelopen jaar zelf ook hoorden: de capaciteit.

Met een prijs per gieg voor SSDs die erg dicht in de buurt komt van de 10k/15k rpm HDD én (eindelijk) capaciteiten van wezenlijk meer dan de schampere 1tb (Seagate tikt de 60tb aan, maar die schijf is in het wild nog niet gezien. De Samsung 15tb daarentegen is wel “gewoon” te koop) wordt het vergelijken van all flash systemen met conventionele systemen eindelijk een verhaal van appels met appels, in plaats van appels met peren. Alleen dat al zou er voor kunnen zorgen dat we hier het komend jaar echt veranderingen gaan zien.

Wat in dat scenario de ruimte in de markt (en in welke situaties) is voor hybride oplossingen – daarover is eind 2016 trouwens weinig te vinden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.