Aansprekende voorbeelden van forse besparingen door cloud

Cloud630416Het klinkt vooral als een logische vraag: hoeveel kan ik met cloud besparen. Het is het soort vraag waarop iedere leverancier graag een kort en indrukwekkend antwoord wil kunnen geven. Niets is er immers mooier dan een klant aan boord te krijgen omdat hij het idee heeft beter én goedkoper uit te zijn.

Het antwoord op die vraag is echter vaak helemaal niet zo simpel en dat is evenzo logisch. Je kunt op voorhand niet volledig inschatten wat cloud vervangt, als het dat al doet. In een greenfield situatie, een starter zonder enige vorm van hardware is, is de vergelijking het makkelijkst te maken. Je zet dan managed services, inclusief aanschaf en financiering af tegen “iets op basis van feitelijk gebruik”. Wat dat oplevert is overigens wel een puur theoretisch model.

Wil je wat dichter tegen de praktijk aan zitten dan is het (inmiddels wel al 5 jaar oud) Surf document over cloud in het onderwijs nog steeds een nuttige leidraad omdat het bijvoorbeeld alle mogelijke kostenposten noemt. Als je die allemaal kent en kunt adresseren ben je als IT leverancier samen me de klant heel goed in staat dat kostenplaatje wel/geen cloud te maken.

Soms is dat niet het enige wat de klant wil horen of lezen. Ook de vraag hoeveel ruimte migratie naar de cloud bespaart is iets dat vaker aan de orde komt, helemaal als er sprake is van een onpremise oplossing. In dat geval is er vorige week een mooi cijfer ter beschikking gekomen, dat overigens ook uit de onderwijs wereld komt. De grootste online universiteit van de VS, University of Maryland University College (UMUC), maakte bekend de migratie naar de cloud te hebben afgerond. Daarmee is afscheid genomen van 5 ingerichte fysieke datacenter locaties en is de hoeveelheid hardware in beheer teruggebracht van 1500 stuks naar minder dan 100. 96% minder hardware, dat klinkt toch zeer indrukwekkend.

Hoeveel mensuren nu bespaart kunnen worden op onderhoud en beheer vertelt het verhaal helaas niet, maar dat zal ook wel fors zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.