Actuele leerzame publicaties over DDoS aanvallen

Er gaat geen week meer voorbij of de reguliere pers bericht over DDoS aanvallen die websites, bedrijven en overheden platleggen. Op die een ontwikkeling wordt verschillend gereageerd. Sommigen stellen dat het goed is dat de kwetsbaarheid voor DdoS beter bekend wordt gemaakt, andere zeggen dat dit oproept tot meer DDoS overlast.

Voor beiden valt wat te zeggen. In ieder geval is het zo dat de extra aandacht niet gelijk opgaat met de details. Roepen dat iets de “grootste aanval sinds tijden” was is voor insiders per definitie onbevredigend, die willen meer details. Logisch ook want op basis van de details kan iedereen aan de goede kant van de lijn nagaan of zijn/haar eigen lines of defense nog wel goed genoeg zijn.

Daarom is het goed te weten dat afgelopen week twee publicaties zijn verschenen die iets meer details, cijfers en achtergronden geven. Het eerste is een post (plus de reacties) op ArsTechnica van 2 februari. Hierin schrijft Dan Goodin over een talk op de Enigma security conference. Het is het verhaal van Google dat de website van Brian Krebs heeft opgenomen in het Project Shield programma en minutieus heeft gevolgd hoe de aanvallen op die website tot stand kwamen (citaat: “250,000 HTTP queries per second. It came from about 145,000 different IP addresses”). Absoluut interessant. Hopelijk komt die talk ooit nog ergens online.

Het tweede artikel dat insiders zal aanspreken gaat over de ISP- en datacentersector en dus niet een specifieke website. Het is onderzoek van Arbornetworks, waar onder andere hier over geschreven is. Bevindingen als “53 percent of service providers indicated they are seeing more than 21 DDoS attacks per month, up from 44 percent last year” en “nog maar 40% van de providers en datacenters gebruikt firewalls om DdoS aanvallen af te weren en dat was 71%” geven toch aardig aan wat de globale trends zijn en hoe je vakgenoten claimen om te gaan met DDoS overlast.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.