Alle eieren in een mand – de cloudversie

4cloud-630415De laatste twee weken was er op enterprise niveau het nodige te doen over AWS. Niet bedrijf zelf, maar enkele bekende namen, zoals Salesforce, maakten bekend voor het eerst, of meer gebruik van de geel zwarte cloud te gaan maken. De koppen die dat opleverden waren soms evident fout. Iets als (vertaald) “Salesforce wijkt uit naar AWS” klopt namelijk niet.

Wat veel meer het geval is, is dat dit soort grote spelers AWS als extra platform gaat inzetten. Vroeger had je de keuze je servers en data in een of meerdere datacenters onder te brengen. Dat liet zich cloudwise al vertalen naar meerdere cloudzones, dat staat voor landen of werelddelen. Wat Salesforce en co doen is dat verder verdiepen, zij spreiden de data over meerdere landen en meerdere strikt gescheiden cloudaanbieders. Dat geeft het bedrijf en de klanten uiteraard weer heel veel extra mogelijkheden nog meer zekerheid te bieden. Risicospreiding dus, en dat is iets dat je serieus moet nemen. Zie bijvoorbeeld deze melding uit Australië van gisteren waar wordt gewaarschuwd voor het onderbrengen alle spullen bij de enige AWS zone in dat land, die lag er namelijk afgelopen weekend door de storm en regen uren uit. Meer spreiding zet natuurlijk ook de deur open de diensten op een andere wijze aan te bieden, denk daarbij aan het onderscheid tussen private en public, wat voor sommige klanten van groot belang is.

Zo bekeken is het dus helemaal geen revolutionaire ontwikkeling, veel meer is sprake van weloverwogen, rationeel en vooral logisch. Je moet niet al je eieren in een mandje leggen vertalen dit soort enterprises met: Onze eigen cloud, of preferred cloud aanbieder, is goed, maar voor nog meer zekerheid kiezen we voor een uitbreiding en die uitbreiding moet tot meer business leiden.

Dat enterprises deze stap nemen lijkt weinig boeiend voor iemand die alleen MKB bedrijven faciliteert. Je kunt je echter afvragen of je niet moet meeliften op deze ontwikkeling waarin het volledig autonoom en autark opereren steeds meer naar de achtergrond verschuift.

Hoe je dat kunt doen is minder een technisch issue (wat niet eens bijzonder complex is), dan een communicatie uitdaging. Maar voorbeelden zijn er al: wijzen op een twin datacenter op basis van twee verschillende aanbieders is misschien een mogelijkheid. Het kan ook in de vorm van het aanbieden van koppelingen met andere (cloud) aanbieders.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.