Alles wordt hybride – nu meer dan ooit

Het begrip hybride wordt zo te zien met veel enthousiasme gebruikt in de sector. Bijna elke Nederlandse provider die iets doet met cloud heeft ook een of meerdere verwijzingen naar hybride op de website of presentaties. Letterlijk alle marktonderzoekers roepen dat hybride clouds de toekomst hebben, alles wordt hybride.

Met die constatering wordt geen wereldschokkend nieuws verteld. De sector heeft tot op zekere hoogte zijn werk goed gedaan, want het begrip wordt alom gebruikt. Minder positief worden we bij het aanhoren van de definities, hoeveel er daarvan in omloop zijn valt niet te tellen. Let wel: dat is iets anders dan de verklaring voor de ontwikkeling. Dat er behoefte is aan andere oplossingen dan alles in 1 publieke cloud is namelijk meer dan begrijpelijk.

De makkelijkste argumenten waren vanaf het begin: er is nog hardware in gebruik die niet afgeschreven is, dus laten we dat koppelen met cloud en er was natuurlijk het argument dat een deel van de software niet in de cloud kon draaien. Het argument dat de data zelf niet in een publieke omgeving kon vanwege wetgeving en dat daarom 100% public onbespreekbaar was is overigens pas later naar voren geschoven.

Inmiddels hebben we er nog een heel mooi argument bij gekregen om te onderstrepen dat hybride cloud de enige oplossing is voor de toekomst. Het heeft alles te maken de meltdown van AWS afgelopen week. Ook al heeft het aandeel (dat is een graadmeter voor het imago van de onderneming) geen echte schade opgelopen, je kunt er gif op innemen dat er in directiekamers, bij developpers en rond heel vele koffie machines de vraag is gesteld “hoe zijn we daar tegen te beschermen?”

Het is daarom echt de moeite van het onthouden waard wat Patrick Moorhead over de AWS blackout heeft geschreven op Forbes (niet zo maar een titel als het om influencers gaat!) “With Its Recent Outage, Amazon Web Services Is Helping To Sell Hybrid IT”. Lees het artikel als je het nog niet gedaan hebt en gebruik het als basis voor je eigen proposities en businesscases.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.