Als platformen die pleiten voor Open gaan samenwerken

openpoweropencomputeHet is lange tijd stil geweest rond de OpenPower Foundation, het initiatief van IBM de powerchip architectuur met de open-source gemeenschap te delen. Het doel van IBM, meer bekendheid en trachten de dominantie van Intel te doorbreken, was schijnbaar weinig compatibel met de ideeën van anderen. Daarbij komt nog dat, in tegenstelling tot wat velen (willen) geloven, de IT sector lang niet altijd zo vernieuwend is.

Sommige ontwikkelingen hebben gewoon meer tijd nodig. De OPF schijnbaar ook. Ze zijn nu iets meer dan twee jaar verder en op papier zijn er 200 leden. Het aantal persberichten is zelfs voor een internationaal samenwerkingsplatform laag, dat draagt niet echt bij meer ruchtbaarheid aan het initiatief te geven. Je moet dus min of meer je best doen te achterhalen of er vorderingen worden gemaakt. Dat in een jaar tijd het aantal leden met 50% is toegenomen bleef bijvoorbeeld onvermeld, terwijl dat een indicatie is voor de stelling dat er waarschijnlijk meer gebeurd dan we ons realiseren.

Gelukkig is er dan nu een melding die voor iedereen duidelijk moet zijn (vertaald): “Google en Rackspace werken aan een op OpenPower gebaseerde server ontwerp – code naam “Zaius”.
De twee bedrijven zeggen dat de server geschikt wordt voor 48v racks. Het moet dus gaan aansluiten op OCP, weer een ander industrie initiatief waar Facebook een grote rol claimt. Specs zoals dual-socket, IBM Power9, NVLink connectivity en DDR4 moeten illustreren dat het om een serieus voor de echte praktijk bedoeld ontwerp is.

De achterliggende betekenis van deze melding is dat “open” allang niet meer een droombeeld is of een eerste voorzichtige uitwerking van een idee. De echte grote spelers (“hyperscale”) lijken op basis van getrapte samenwerking (niet direct, maar via gemeenschappen en kennisplatforms) in staat langzaam, echter wel onafwendbaar, de markt naar hun hand te zetten.

Met dat vooruitzicht is de gisteren beschreven consolidatie en/of diversificatie van met name hardware vendoren nog beter te begrijpen

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.