Amsterdam blijft het centrum, dankzij groei van Düsseldorf

Ddorf-NRW630415In een recent artikel over datacenters in Düsseldorf, waar Interxion trouwens een tweede DC neerzet, staan drie feiten vermeld die voor lezers in Nederland wellicht nieuw, maar in ieder geval interessant zijn. De hoofdstad van NRW (een uur rijden van de grens bij Arnhem) is de grootste internetbedrijven concentratie van het bundesland (lees: aantal datacenters), ligt dicht bij ECIX, wat inmiddels als de 2e IX in omvang voor Duitsland is en als derde: DE-CIX, het grootste IX ter wereld komt ook die kant uit.

DE-CIX de grootste? Gerekend naar aantal leden is het nog steeds een kopje kleiner (5%) dan AMS-IX, maar gerekend naar verkeer is dat inderdaad echt het geval (+20%, afhankelijk van hoe je meet). En die club die komt nu op en rond de zelfde campus als ECIX bouwen? Dat is best wel een interessante ontwikkeling te noemen. De tijd dat je nog echt naar Frankfurt moest afreizen zou dus wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren. Meer dan een halvering van je reistijd (gerekend vanaf de grens), dat lijkt een argument dat de DC exploitanten in Düsseldorf graag zullen gebruiken om de eigen lokale business bekender te maken bij Nederlandse bedrijven die om welke reden dan ook in Duitsland de data willen hebben staan.

Tegelijkertijd kun je het beeld van Nederland als concentratieplek voor DC’s ook anders gaan bekijken. Op circa 200 kilometer vanaf de regio Amsterdam krijg je London, Groningen, Düsseldorf (en eventueel Brussel) als gelijkwaardige tweede locaties. Beetje marketeer ziet daar vast mogelijkheden Amsterdam te blijven bestempelen als centrum van het internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.