Andere kijk op nieuws van het overnamefront

Afgelopen week waren er wat nieuwtjes te melden op het overnamefront. Dat KPN weer eens toesloeg is daarbij niet echt heel opvallend te noemen. Wat Intelli.gent doet wijkt ook amper af van wat er regelmatig voorbijkomt. Voor het echte nieuws moeten we toch echt weer naar de VRC kijken.

Het is op ISP Today en de zuster publicatie Datacenterdossier al eerder genoemd, wat zich in de VRC afspeelt is niet altijd even makkelijk te volgen. Zelfs als je alle informatie tot je beschikking hebt blijft het vervolgens moeilijk het onderscheid te maken tussen serieuze aankondigingen en berichten die meer het label gerucht waard zijn.

Weinig bronnen

Waar op de schaal van serieus tot gerucht het bericht over Alibaba en ZTEsoft geplaatst moet worden weten we op dit moment nog niet. Er zijn twee Westerse bronnen die het los van elkaar gemeld hebben, Forbes en Bloomberg. In het Verre Oosten zijn er berichten die naar deze twee linken, Engelstalige berichten uit de VRC zelf zijn nog niet getraceerd. Desondanks is het wel iets waar we stil bij staan en wel omdat het weer een bewijs is dat in deze fase van het cloud tijdperk andere spelregels gelden.

Samenwerken en afschermen

Als het namelijk waar is dat Alibaba innigere samenwerking, tot een overname aan toe, van ZTEsoft hoog op de to-do list heeft staan is dat gewoon een belangrijke ontwikkeling. De core-business van ZTEsoft heeft niets met online marktplaatsen te maken en het in de lucht houden van clouds is dat evenmin. Het portfolio omvat toepassingen die in de telecomsector gebruikelijk zijn, van software voor de billingstraat tot echte BI oplossingen. Tweede tak van sport bij het bedrijf is software voor BigData, Smart Cities en Industry. We lezen en horen allemaal dat Google en de andere Amerikaanse cloud bedrijven aan het shoppen zijn en SmartX, IoT, BigData bedrijfjes opkopen. Alibaba lijkt er voor te kiezen een bestaande partij, met een trackrecord en een afzetmarkt (die wij amper kennis) op de shortlist te zetten. Niet alleen betekent dat een enorme boost voor de waarde van Alibaba. Het zou wederom een manier zijn de grote thuismarkt, die de VRC is, en die van een aantal andere landen in de regio, af te schermen voor niet “lokale” spelers.

Het opwerpen van slinkse barrières is een trend die overal ter wereld zichtbaar is. Overnamenieuws beoordelen zonder die ontwikkeling te kennen is onverstandig. ISP Today staat daarom met enige regelmaat stil met wat zich aan de andere kant van de wereldbol afspeelt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.