Back-up in de cloud – en wie doet de tapes dan?

Dat het maken van back-ups nodig is hoeft op ISP Today niet verder te worden uitgelegd. Elke IT dienstleverancier, in de vorm van hoster, serviceprovider of datacenter, weet dat aanbod op dat punt noodzakelijk is. Of de klant er daadwerkelijk gebruik van maakt en of dat goed gaat is een ander verhaal.

3-2-1 en cloud

Wat ook een ander verhaal is, is de situatie dat in de 3-2-1 vuistregel voor back-ups de cloud steeds vaker voorkomt. Een van de plekken waar de data wordt opgeslagen is dan een cloud. Zelfs het volledige vertrouwen op cloud geen uitzondering meer. Hoewel daar het nodige op af te dingen valt is het in ieder geval een oplossing die zeer klantvriendelijk overkomt. De klant zet in zijn bedieningspanel wat schakelaars om en meer is het niet. Dan wordt data volgens een opgegeven patroon naar elders gekopieerd. Zaken als ontdubbeling, encryptie en dergelijke zijn daarmee ook geregeld. Echt veel makkelijker kan het niet. Het verschil met de pre-cloud oplossing, waarbij tapes moesten worden geladen en gewisseld, is enorm groot. Zeker bij de grotere klanten die ook zelf fors investeerden in taperobots on en off premise is het abstracte cloud een direct zichtbare besparing in tijd en ruimte.

Kennis

Waar echter heel weinig aandacht aan wordt besteed is de overgang van die pre-cloud naar cloud fase als het gaat om back-ups. Het kwam naar voren in een gesprek met een marktpartij die tijdens een uitvraag vragen kreeg over veiligheid en levensduur van de back-ups. Om welke partijen het ging is voor het verhaal niet interessant en deels ook onbekend. Wel interessant is de manier waarop een aantal vragen kon worden gelezen.

De aanbieder mocht data in de cloud back-uppen zolang dat maar een gecertificeerde omgeving was. Dat klonk redelijk. De aanbieder moest echter ook garanderen dat data uit voorgaande trajecten (en met andere technieken) benaderbaar moest blijven. De optie alle digitale back-ups naar de cloud te migreren was niet toegestaan. Dat was duidelijk minder redelijk.

Kennis van hardware en software van oude back-up technologieën was in dit geval vereist, ook om een cloudbased oplossing te kunnen aanbieden (!) Natuurlijk was het “maar” een uitvraag en hadden sommige vragen scherper geformuleerd kunnen worden. Het illustreerde echter dat sommige weinig inspirerende en ouderwets overkomende functies nog lange tijd nodig zullen zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.