Bedreigt industriële spionage de MKB IT dienstverlener

cebit630415Tijdens Cebit vorige maand is de nodige aandacht besteed aan het thema industriële spionage. Deels omdat het invulling was voor het “industrie 4.0” programma, deels ook omdat Duitsland net als andere landen al langer met het onderwerp worstelt. Naast presentaties om met techniek dit euvel te kunnen voorkomen of bedwingen was er ook aandacht voor de mens als draaipunt en zwakste schakel.

Bij het onderwerp industriële spionage zal vooral worden gedacht aan grote fabrieken die en high tech producten als doelwit. Dat zijn inderdaad heel vaak de uiteindelijke doelwitten. Op Cebit werd echter ook duidelijk gemaakt dat leveranciers en subcontractors van dit soort bedrijven een legitiem doelwit zijn. Die uitleg sluit naadloos aan op wat al jaren uit rapporten over datasecurity en lekken van bij voorbeeld Verizon te halen valt. Tegelijk werd duidelijk dat hier ene lastig punt is geadresseerd – want de leveranciers of subcontractor is al snel het formaat MKB. Kun je van een MKBer verwachten dat hij zijn zaken even goed op orde heeft als het beoogde doelwit?

Vandaar is de stap naar leveranciers van IT diensten, zoals providers, snel gemaakt. Zij zijn zelf ook vaak MKBers. Een van de vragen die op Cebit naar voren kwam was: als dit type spionage effectief voorkomen moet worden, lopen we dan niet het risico dat grote bedrijven (de doelwitten) alleen nog maar zaken willen doen met grote IT leveranciers die de meest uiteenlopende 24/7 services van het hoogste niveau kunnen bieden en dat als eis gaan formuleren naar de leveranciers lager in te keten?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.