Betrouwbare servers – onvoorzichtige mensen

Het in 2002 opgerichte ITIC (Information Technology Intelligence Consulting) heeft eerder deze maand het jaarlijkse server betrouwbaarheidsrapport uitgebracht. In deze editie van de Global Server Hardware and Server OS Reliability survey staat te lezen wat in corporate en enterprise omgevingen goed en minder goed gaat.

IBM meest betrouwbaar

Voor de 9e keer op rij komt de hardware van BigBlue als winnaar uit de bus. De z Systems, mainframes, zijn wederom zeer betrouwbaar bevonden. Die uitkomst is tot stand gekomen door wereldwijd 750 IT beheerders aan een enquête te laten meedoen. Gemiddeld komt in deze groep bij een z System 0,96 minuten ongeplande downtime per jaar voor. Bij de vorige rapportage stond de teller nog op 1,12 minuten. We spreken hier dus over minder dan 10 seconden per maand en dat is inderdaad een prachtige score.

IBM en Lenovo met Linux

De kans dat in een doorsnee hosting omgeving een z System wordt ingezet is bijzonder gering. Daarmee is deze score meer een nice to know dan een need to know. Dat wordt anders bij de bevindingen dat de gewone IBM Power Systems en Lenovo System x, mits met Linux als OS de laagste ongeplande downtime kennen. 2,5 respectievelijk 2,8 minuten per server/per jaar. In die groep heeft 88% (IBM) en 87% (Lenovo) minder dan 1 unplanned outage per jaar.

HPE heeft nog een hoop te doen om in de buur van IBM/Lenovo te komen. In het persbericht van ITIC wordt gemeld dat de betrouwbaarheid van HP ProLiant voor het 5e jaar achtereen een lagere score krijgt. Ook Oracle zit wat dat betreft aan de verkeerde kant van de grafiek.

Risico ouderdom en de mens

Naar de leeftijd van hardware is ook wat onderzoek gedaan. Dat levert de quote op dat bij 66% van de enquêtes is gemeld dat hardware ouder dan 3,5 jaar een negatieve impact op uptime en beschikbaarheid heeft. Verdere details van die bewering ontbreken helaas.

Wellicht is de meest leerzame bevinding nog deze. 80% van de unplanned downtime is het gevolg van human errors. In de genoemde omgevingen is de mens daarmee een wezenlijk grotere bedreiging voor uptime van security issues (59%).

(dat alleen unplanned downtime is bevraagd staat heeft een logische verklaring: de SLA)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.