Bijhouden groei internet prioriteit

Het internet blijft alsmaar onstuimig doorgroeien. Voor de internet-exchanges zaak om deze groei bij te houden, te kanaliseren en op toekomstige groei voorbereid te zijn. NL-ix, NDIX en AMS-IX breiden hiervoor telkens hun capaciteit uit.

Kostenbewust
Zo maakte NL-ix in oktober 2011 al bekend capaciteit uit te breiden in Amsterdam en diverse andere delen van Nederland, en wil de internet-exchange in juni operationeel zijn in buurland Belgie. “Voor iedereen binnen de sector heeft dit prioriteit en is het belangrijk om aan te pikken,” vertelt Marc Gauw van NL-ix aan ISP Today. “Door deze uitbreidingen blijven internet-exchanges de manier om dataverkeer kostenbewust af te handelen. Dat is bijvoorbeeld voor Internet groot-gebruikers erg belangrijk voor hun business case.”

Toename videoverkeer
AMS-IX breidt dit jaar uit naar vier nieuwe locaties en maakte vorige week bekend een nieuwe core-Point of Presence toe te voegen aan haar Metropolitan Area Network (MAN). “De beslissing om deze nieuwe core-PoP te plaatsen, helpt ons om de huidige en toekomstige groei van het internetverkeer te faciliteren,” vertelt Henk Steenman, CTO bij AMS-IX. “Wij zien vooral een toename van videoverkeer. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een toename van het aantal aanbieders van legale video content zoals bijvoorbeeld HBO in Nederland of Netflix in de UK en Ierland. De verwachting is dat meer van dit soort aanbieders in de komende tijd in Nederland en Europa hun services zullen aanbieden.”

Alle vormen elektronische dienstverlening
Jeroen van de Lagemaat van NDIX geeft ook aan dat het internetgebruik groeit en groeit. “Met de toename van het volume vermindert de waarde per bit,” legt van de Lagemaat uit. “Internet Exchanges bevorderen dit in hoge mate. Een zelfde effect kunnen exchanges hebben op andere vormen van elektronische dienstverlening. Voor telefonie gebeurt dit al in beperkte mate. Als de huidige exchanges ook gaan functioneren als exchange/marktplaats voor alle vormen van elektronische dienstverlening, zal ook daar de groei in het aanbod en gebruik toenemen, met eenzelfde effect op de prijs. Qua volume in bits zal Internet dominant blijven, maar qua toegevoegde waarde zullen andere diensten meer betekenis hebben, ook voor de businesscase van de exchanges zelf.”

Amsterdam
Uitbreidingen van AMS-IX en NL-ix vinden onder andere plaats in de nieuwe datacenters van de TelecityGroup en Equinix. Volgens recent onderzoek van wereldwijde vastgoedadviseur CBRE vindt de grootste groei in Europa van datacenter-ruimte in Amsterdam plaats. Dit versterkt de positie die Amsterdam al heeft als grote dataoverslagplaats in de wereld, zoals ook de haven van Rotterdam en Schiphol die positie hebben voor scheep- en luchtvaart.

Ter illustratie een video van het CBRE waarin Andrew Jay, Head of Data Centers EMEA, zijn visie op de markt vertelt en ook omgeving Amsterdam benoemd.

About the author

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.