Boekbespreking: ‘Hosting’

Voor de eerste boekbespreking op ISP Today, heb ik de eer om het spits af te bijten. Het boek ‘Hosting: Deskundig en praktisch juridisch advies’ is geschreven door de mensen van ICTRecht. Het leest lekker, is duidelijk en overzichtelijk. Het komt op mij zeer volledig over, want het behandelt alle juridische onderdelen en onderwerpen waar een hostingbedrijf mee te maken heeft of kan krijgen.

Correcte procedures
Het boek leent zich handig om te checken of je huidige (bedrijfs)procedures juridisch gezien correct zijn en om nieuwe procedures te creëren. Onderwerpen als de plichten van een hostingbedrijf op het gebied van abuseklachten, strafrechtelijke aansprakelijkheid en wat te doen in het geval van faillissement van klanten is maar een kleine greep uit de onderwerpen. Die worden op een overzichtelijke manier verder uitgelegd en toegelicht.

Handige checklists
Er staat veel nuttige informatie in over wat er wel (en niet) in de Algemene Voorwaarden hoort te staan en de consequenties hiervan. Dat is denk ik heel handig als je van plan bent om deze te herzien of als je ze wilt aanpassen. Ook de checklists achterin het boek zijn erg handig.

Wat volgens mij nog handig was geweest, is dat de schrijvers hadden kunnen aangeven waar de informatie vandaan komt, zoals wetsartikelen, uitspraken, enzovoort. Dan zou de lezer dit zelf nog kunnen nakijken.

Naar mijn mening is het boek een echte aanrader als je geïnteresseerd bent in de rechten en plichten van hosting. Zowel voor aanbieders als voor afnemers.


Het boek kan je direct bestellen en als je de code “isptoday” invult in het commentaarveld, wordt het boek zonder verzendkosten naar je opgestuurd.

Kiki Moes is werkzaam op de afdeling operations bij Byte Internet. Byte Internet is een hostingprovider met een sterke nadruk op service en techniek en is gespecialiseerd in Clusterhosting en Magento hosting.