Brexit – ja dat raakt ons echt wel

brexit615430Het was al weken een onderwerp dat tijdens alle interviews en gesprekken ter sprake kwam, zonder dat ISP Today er zelf om vroeg. Of het ging om een hardware vendor, een datacenter of wie dan ook, iedereen had wel een opmerking (de meeste off the record trouwens) over het Brexit referendum.

Nu exact een week later likt iedereen nog steeds zijn wonden, want in Nederland is – tot zo ver ons bekend – nergens officieel de vlag uit gegaan om het waarschijnlijke vertrek van de Britten uit de EU te vieren. Nederlandse ondernemers die veel zaken doen met het eiland maken zich vooral veel zorgen. Zij weten vooral dat er niets bekend is en dat de huidige situatie niet echt bevorderlijk is voor handel en of vertrouwen.

De afgelopen dagen heeft ISP Today wederom interviews gehouden met partijen en ook nu weer is Brexit ter sprake gekomen. Deze keer hebben we er zelf op doorgevraagd. Zonder hier de bedrijven en medewerkers bij naam te noemen geven we door het volgende gehoord te hebben. Ondernemers die een Brits paspoort hebben en in Nederland gevestigd zijn hebben reeds van de banken te horen gekregen dat het vertrek uit de EU gevolgen gaat hebben voor de financiering. De bevinding hebben we gecontroleerd en het klopt: banken hanteren verschillende risico profielen, en wel of geen EU is er daar een van. Dat de klanten nu reeds worden geïnformeerd zegt iets over hoe serieus sommige banken omgaan met de informatieplicht.

Verder hebben we enkele zure gezichten gezien bij consultants. Enkele bedrijven in de IT security hoek zijn Nederlandse vestigingen van Britse bedrijven. De medewerkers worden in Britse ponden betaald. Die zijn er netto gewoon op achteruit gegaan.

En dan zijn er de bedrijven die delen van de IT in datacenters hebben ondergebracht op dat eiland. Die hadden deels al voor het referendum onderzoek gedaan om de klantvragen te kunnen beantwoorden, maar sommigen hebben dat ook niet gedaan. In dat laatste geval is er nu enige stress. Klanten van deze IT bedrijven hebben het idee gekregen dat de dienstverlener niet helemaal alert is geweest. Slecht voor het vertrouwen dus.

Drie voorbeelden. Er zijn er veel meer, want het is opvallend hoeveel bedrijven in Nederland banden het met VK hebben. Voorbeelden die aangeven dat Brexit is iets dat de sector echt wel raakt en vooral ook op verschillende manieren. Links en rechts is gehoord dat vooral Nederlandse datacenters zullen profiteren van Brexit en dat lijkt voor de hand liggend. Maar laten we vooral ook niet vergeten dat er ondernemingen en werknemers (!) zijn in Nederland die flink door Brexit getroffen worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.