Brussels rapport met waarschuwing voor Nederlandse IT sector

DEM-EC2016We hebben in Nederland al jaren het idee dat we tot de beste in de klas behoren als het gaat om online activiteiten. Op basis van heel veel onderzoeken blijkt dat keer op keer: we hebben heel veel breedband, hosters, datacenters en dergelijke. Mede hierdoor kent Nederland ook behoorlijk veel e-commerce bedrijven. Daarnaast kent het land – mede doordat de infra zo ruim aanwezig is – ook veel starters. Eigenlijk moeten we als het gaat om digitalisering tot de absolute wereldtop behoren en een lichtend voorbeeld voor de rest zijn.

Dat zou inderdaad een prachtige situatie zijn. Helaas, de Europese Commissie is begin deze maand met een rapport gekomen dat niet in lijn is met wat we graag willen horen. Op basis van 5 criteria is elke EU lidstaat onder de loep gehouden. De vraag die de EC beantwoord wilde zien was: welke landen lopen voorop in digital entrepreneurship. Daarom werd gekeken naar: digitale kennis en de eigen IT markt, de ondernemersklimaat voor digitale business, toegang tot financiering, digitale skills en ondernemers cultuur.

En wat blijkt: Zweden, Denemarken en Finland scoren alles bij elkaar opgeteld beter dan Nederland, het VK, Duitsland en de rest van de EU. Dat is niet wat je zou verwachten en alleen al daarom is het iets waar je eens bij stil mag staan. De EC heeft de bevindingen van elk van de criteria in hele overzichtelijke interactieve grafieken gezet en het is echt de moeite waard om daar eens naar te kijken (link).

Waar we onder de maat scoren als land is de cultuur, zelfs in Frankrijk starten nu meer mensen een eigen bedrijf dan in Nederland. Daarvan kun je nog zeggen: daar kan ik als hoster weinig aan veranderen, en dat klopt. Waar we wel wat aan kunnen én moeten doen de mindere score bij “digital knowledge base”, dat betekent namelijk dat we té weinig unieke kennis in huis hebben (zelfs Belgie scoort op dit punt beter!). De impact daarvan zie je terug in de laatste ranking die gaat over ICT startups. Nederland scoort daar een achtste plaats. Dat is niets minder dan een sein dat op oranje staat. Want hoewel er veel starters zijn in dit land, is het aantal echte ICT startups te laag.

Waarom dat erg is? Heel simpel: je hebt als ICT sector en dus ook als hosters en datacenters dit soort bedrijven nodig: het zijn namelijk in potentie niet alleen klanten, het zijn ook je toekomstige partners en misschien zelfs directe collega’s.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.