Business Continuity rond een onaangenaam scenario

Als er iets de afgelopen week moet zijn opgevallen dan is het de volgende stap in een Amerikaans – Chinees handelsconflict. De contouren daarvan worden steeds duidelijker. Tenzij er op enige wijze bezinning optreedt is het niet de vraag of, maar wanneer wij in Nederland en de EU daar ook last van krijgen.

De eerste signalen van de handelsstrijd rond IT leken nog verklaarbaar. ZTE heeft in de VS meerdere keren gelogen tegen justitie en andere overheidsinstellingen. Dat de Amerikanen daarom een harde sanctie opleggen is niet aangenaam, maar wel verklaarbaar. Dat Huawei daar eerst geen en nu wel last van blijkt te krijgen is een ander verhaal. Dat Washington en Beijing elkaar en de wereld dwarsbomen door fusies in de IT sector te verhinderen is eveneens een ontwikkeling die minder rationeel lijkt te zijn. In de EU en Nederland zal het ook op weinig instemming kunnen rekenen.

Déjà vu

Ook als is vooralsnog de “strijd” geconcentreerd om devices die de locaties van de gebruikers bijhouden, wie oud genoeg is of de geschiedenis heeft gevolgd ziet wel de nodige overeenkomsten met een situatie uit de jaren ‘80 toen de toenmalige Sovjet Unie het, onder andere vanwege de invasie van Afghanistan, moest ontgelden. Handel, vooral van IT goederen, werd zwaar aan banden gelegd. Dat trof Nederland vrij hard, want ook toen waren Schiphol en Rotterdam belangrijke doorvoerhavens voor IT. Heel veel componenten en complete computers mochten niet meer worden doorgeschoven richting het, zoals dat toen heette, het Oostblok. Wat veel minder is blijven hangen is dat van ondernemers die internationaal actief waren toen ook werd gevraagd of zij konden aantonen onafhankelijk te opereren van het Oostblok. Vooral Amerikaanse bedrijven wisten op die manier de nodige druk uit te oefenen op bijvoorbeeld de Nederlandse distributie en logistiek sector.

Doomsday Scenario

Op een vorige week in Duitsland gehouden conferentie kwamen de herinneringen aan dat semi doomsday scenario weer naar boven toen werd gevraagd naar de consequenties van het schijnbaar keiharde Amerikaanse beleid. De formele on the record reacties waren erg voorzichtig, dat zal niemand verbazen. Na de sessie en off the record was van enkele vertegenwoordigers van grotere Duitse IT organisaties de respons dat men zich toch wel zorgen maakten of ze hierdoor niet in de knel gaan komen. Wat nu als Amerikaanse klanten van Duits, Europese datacenters of managed hoster gedetailleerde rapportages verwachten (lees “moeten uitvragen’) of er gebruik wordt gemaakt van hardware, software, services van de twee Chinese bedrijven die in het vizier van Washington zijn gekomen.

Het is een uiterst onaangenaam scenario waar toch vrij makkelijk over werd gesproken. Niet omdat met er graag over wil praten, alles behalve dat. Het praten over de impact en maatregelen ging de paar specialisten makkelijk af, omdat ze er zich schijnbaar al in verdiept hadden. Business Continuity rond een bijzonder en vooral onaangenaam thema.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.