Cloud en het transparantieoffensief

Cloud630416Een van de meest gehoorde opmerkingen als het over cloud gaat is dat on premise oplossingen daardoor tot het verleden gaan behoren. Voor de meeste serverruimtes en datacenters achter de eigen kantoor- of fabrieksdeur is geen behoefte meer omdat cloud het buiten de deur plaatsen makkelijker en goedkoper maakt.

Dat cloud makkelijker kan zijn is inmiddels bewezen. Geen omkijken meer naar eigen hardware, geen gedoe meer met inpandige risico’s, alleen daardoor slaat de balans snel door in het voordeel van cloud. Bij kosten daarentegen is het ook anno 2016 nog lang niet altijd even duidelijk of cloud in elke situatie goedkoper is. Maar zelfs dat vraagstuk kun je beschouwen als een potentiële bedreiging voor on premise oplossingen. Wat cloud namelijk (meer nog dan de eerste virtualisatie slagen) heeft bewerkstelligd is een vorm van transparantie die doorwerkt op elke component van de IT.

Elke inkoper en boekhouder kan met een paar klikken achterhalen wat RAM , opslag en VM’s kosten de verschillende cloud aanbieders. Die vragen worden ook gesteld aan de interne IT afdeling. Alleen al door die vragen moeten zijn meer opschuiven richting een cloud-gebaseerde manier van presenteren. Dat presenteren kan echter alleen maar als men op detail niveau de inkoopprijs en eventueel noodzakelijke marge van al die verschillende IT delen kent. Het zal dus niet verbazen dat hier de nodige kennisachterstand wordt gesignaleerd: IT afdelingen die zich eigenlijk geen raad met dit soort vragen weten.

Het model dat menig hoster, provider hanteert blijft vooralsnog buiten schot als we het over dit transparantieoffensief hebben. Maar toch, de vraag hoe goed de huidige manier van presenteren voldoet aan wat kritische klanten gewend zijn is er een die te weinig wordt gesteld. We kijken liever naar hoe de concullega’s het doen en baseren daar het eigen aanbod op (zie ook link) dan dat we op grond van onderzoek weten wat de markt wil en waarmee je je nog echt kunt onderscheiden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.