Cloud in 2011: toenemende bewolking, hier en daar een bui en vooral veel mist

De Cloud heeft iedereen goed bezig gehouden het afgelopen jaar. Dat was op zich geen verrassing; veel trendwatchers hadden 2011 uitgeroepen tot “het jaar dat de cloud gaat doorbreken” – wat ze overigens voor 2010 ook al hadden voorspeld.

Toenemende bewolking
De voorspelling is naar mijn mening niet helemaal uitgekomen. Volgens een onderzoek van Heliview maakte medio 2011 slechts 20% van de organisaties daadwerkelijk gebruik van een applicatie die in de cloud draait. De bekendheid was wel goed; met name de zakelijke dienstverlening en overheid kent de term cloud computing. Maar er is hoop; zelfs het achtuurjournaal besteedde in juni aandacht aan De Cloud. Dat betekent dat de cloud tot de massa is doorgedrongen!

Hier en daar een bui
De Cloud was nogal eens negatief in het nieuws. Een storing in de Amazon cloud zorgde in april voor veel opschudding. De media en ondeskundige ICT’ers zagen hierin aanleiding om aan te tonen dat De Cloud onbetrouwbaar is. Ook de stelling dat De Cloud niet veilig is, heeft de gemoederen bezig gehouden. Welke cloud bedoeld werd en wat er precies onveilig was, bleef vaak vaag. Ondanks dat dit soort negatieve berichten vaak op onbekendheid en of onkunde waren gebaseerd, betekende het wel een deuk in het toch al niet al te beste imago van cloud computing.

Veel mist
Wat vooral opviel in nieuwsberichten en bij paneldiscussies is dat er altijd wordt gesproken over “De Cloud”. Daarmee wordt alles dat maar enigszins met cloud computing te maken heeft op één hoop gegooid. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen IaaS, PaaS of SaaS en ook niet tussen private of public cloud. En al helemaal niet tussen verschillende aanbieders en SLA’s. Voor het grote publiek is De Cloud hierdoor een mistig geheel geworden.

Vanwege de negatieve berichtgeving over veiligheid, betrouwbaarheid en privacy aarzelen organisaties of ze De Cloud gaan gebruiken. Daarin zit een behoorlijke bedreiging voor de verdere acceptatie van het gebruik van De Cloud.

2012 : Opklaringen
De grote uitdaging voor 2012 is om de mist te verdrijven en helderheid te verschaffen, zodat organisaties met vertrouwen de stap naar het gebruik van cloud computing aandurven. Oók voor bedrijfskritische applicaties. Daar ligt ook een belangrijke taak weggelegd voor aanbieders, waaronder ISP’s. We zullen duidelijk moeten maken dat “Dé Cloud” niet bestaat.Pieter de Haer
is Marketing & Productmanager bij Previder. Previder heeft twee eigen datacenters en levert naast rackspace ook cloud hosting, connectivity en ISP-services. De diensten worden uitsluitend geleverd via ISP’s, ISVs en IT-integrators.