Cloud, knollen en citroenen

DOD20150104Met cloud valt een hoop geld te besparen. Je verbruikt niet meer dan strikt noodzakelijk is. Het overzicht over wat je afneemt is ook stukken eenvoudiger en dat zorgt voor meer inzicht in de kosten. Dat zal iedere cloud aanbieder vaak gebruiken om zijn diensten onder de aandacht te brengen.

Dat verhaal zal ook vast opgaan. Er zijn echter cases waarbij die uitkomst helemaal niet zo rooskleurig is. Erger nog, we zien het aantal meldingen toenemen waarbij cloud een onoverzichtelijke en bodemloze put wordt genoemd. Het is daarbij geen toeval dat de meeste berichten hierover uit de USA komen. In dat land is cloud gebruik eerder gestart en de overheid heeft al langer een cloud-first beleid. Die voorsprong en het feit dat het om overheidsdiensten gaat maakt dat de controle op claims en realiteit ook wat vaker de pers halen.

Zo lezen we dat de Amerikaanse federale rekenkamer de cloud inspanningen van het ministerie van Defensie naar de prullenbak verwijst. De kritiek die men heeft is echt niet mals. Alles wat juist zo goed mogelijk heet te zijn met cloud lijkt wel onmogelijk voor defensie. Niemand weet hoeveel cloudcontracten er zijn en wat er precies al in de cloud gebeurt. Nog erger: er zijn gevallen bekend geworden waarbij niet eens duidelijk was of er wel sprake was van een cloud dienst en defensie is niet in staat risico’s te identificeren en monitoren.

Het beeld dat het rapport schetst, het is net voor de jaarwisseling gepubliceerd en daardoor niet door de pers opgepakt, is een klant die zich knollen voor citroenen laat verkopen. Het lijkt op de zoveelste ICT flater die ook in Nederland met enige regelmaat voor verhitte discussies leiden. Een verschil: in Nederland hebben we tot nu toe geen cloud-flaters gehad. Het Amerikaanse rapport is daarom een welkome bron van informatie voor iedereen die cloud aan de overheid wil leveren maar zich niet later voor een of andere onderzoekscommissie wil moeten verantwoorden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.