Cloud ontzorgt? – Nog lang niet genoeg!

Cloud630416Dankzij een verzekeringsmaatschappij kent Nederland het werkwoord ontzorgen. Het begrip wordt op veel plaatsen gebruikt waaronder de hosting sector. De kracht van het woord ligt in de duidelijk rolverdeling. De klant wordt door de leverancier ontzorgt. De eerste is verlost van een last, de tweede heeft er een klant bij en dat is een lust.

Klant A heeft een website, wil er geen omkijken naar hebben en brengt die onder bij provider B die zorg draagt over onderhoud van de hardware, de belangrijkste updates geautomatiseerd heeft en ook iets doet met de veiligheid. Dat is ontzorgen in de praktijk. Hoe gaat dat eigenlijk bij cloud? Als iemand zijn spullen naar AWS overbrengt is hij/zij dan even zo goed ontzorgd?

Om antwoord op die vraag te krijgen is het goed een schuin oog te werpen op het in april van dit jaar uitgebrachte Intel Security onderzoek, uitgevoerd door Vanson Bourne. Op basis van onderzoek in acht landen kunnen er uitspraken worden gedaan over de verwachtingen die het bedrijfsleven heeft over cloud en cloud providers. 58% van de 1.200 deelnemers aan de onderzoeken zegt onvoldoende zicht te hebben op de processen in de cloud en/of bij de cloud provider. 13% heeft het volste vertrouwen in aanbieders van public clouds en durft er gevoelige data onder te brengen. 34% vreest dat de IT managers de risico’s van public clouds onderschat.

Dat zijn cijfers die niet echt passen bij het begrip ontzorgen, maar wat kun je daarmee? Het onderzoek zelf geeft geen tips, maar er staan wel twee uitkomsten in die je kunt vertalen naar dienstverlening die je zelf kunt aanbieden. Het eerste is de publieke cloud. Ja jan en alleman maakt er gebruik van, maar ook dit onderzoek laat wederom zien dat wereldwijd in de zakelijke markt dat veel minder wordt vertrouwd. 82% gaat er van uit (!) dat in een public cloud gevoelige data niet optimaal veilig is. In een private cloud is dat 63%. Nog steeds geen super score, maar wel een forse verbetering. Als je de eerste stap in ontzorgen met cloud diensten wil zetten: zorg dan dat je aanbod niet 100% gebaseerd is op public cloud.

Het andere punt is Security (is gelinkt aan vorige punt). 71% heeft oren naar Security as a Service. Zorg er dus voor dat als je cloud gerelateerde diensten aanbiedt dat je de componenten security op een flexibele, schaalbare wijze aanbiedt. Een klant die bij security het idee heeft soms in een te krappe jas te zitten en andere keren weer in een te ruime jas zal niet het idee hebben dat hij ontzorgd is.

(Download Link: PDF)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.