Cloud storage en marktsegmenten

Cloud630416In een inmiddels al enige maanden oud themanummer van CIO review (link naar viewer) over storage wordt een aantal keren een voor de hand liggende vraag gesteld: “wat bepaalt de keuze voor een storage provider”. Het zal niet verbazen dat sommige aanbieders nadrukkelijk wijzen op de voordelen van schaalgrootte. Slechts grote cloudaanbieders zouden in staat zijn de beste kwaliteit te leveren.

Waar dit soort partijen aan voorbij gaat is dat er geen rapportages zijn die deze stelling bevestigen en minstens zo belangrijk, de vraagzijde van de markt is niet homogeen. Wat geldt voor de Amerikaanse markt (CIO review is een Amerikaans tijdschrift) geldt evenzo voor de Europese en Nederlandse markt. Zelfs een voor de hand liggend argument dat grote internationale cloudaanbieders per definitie goedkoper zijn dan kleinere regionale aanbieders gaat niet op. Om een eerlijke en complete vergelijking te kunnen maken moet naar meer gekeken worden dan het tarief voor X opslag. De kleine lettertjes van de contracten zijn daarbij minstens zo relevant als de kwaliteit van de ondersteuning.

En eenmaal op dat niveau aanbeland blijkt er nog een aspect te zijn waarmee rekening gehouden kan of moet worden: is de aanbieder wel in staat en bereid met alle klantgroepen om te gaan. Dan blijkt opeens dat er echt wel verschillen zijn tussen Grote Klanten en alles dat MKB of SoHo is. Het zal dan ook niet verbazen dat in het genoemde artikel een paar keer een lans wordt gebroken voor storage providers die zich gespecialiseerd hebben in het ondersteunen van MKB en SoHo.

Onbedoeld laat het artikel daarmee zien dat het zelfs bij een weinig complexe dienst als cloud storage echt loont de klantsegmenten te kennen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.