Cloud storage tips voor 2017 – een selectie

Op de lijstjes met 2017 voorspellingen en tips die de ISP Today redactie postbus inmiddels aardig vullen staan soms ook punten waarbij je je afvraagt: welke doelgroep had de schrijver in gedachte? Een selectie:

We kwamen de “voorspelling” tegen dat er in 2017 meer cloud zal zijn en niet minder. De tip was daar rekening mee te houden. Beetje IT’er zal daar toch raar van opkijken, vooral door dat “niet minder”. Is er dan echt iemand die anno 2016 denkt dat cloud iets is dat over de top van de belangstelling heen is?. Beter doorlezen van de quote leverde op, dat het hier echt specifiek ging om publieke cloud storage. Maar ook daarvan lijkt een toename voorspellen een open deur intrappen.

Iets dat echt overal en altijd wordt genoemd is security. Ook hier lijken alle aanbieders er van overtuigd de enduser te moeten blijven inpeperen dat “in de cloud” de beste oplossing is. Tips als : weet dat storage op usb stick niet veilig is en de thuis NAS nooit de enige oplossing mag zijn sturen heel duidelijk aan op een externe oplossing: Cloud storage. Dat is namelijk snel, goedkoop, betrouwbaar en veilig. Daar kun je het nodige op afdingen. Een eindgebruiker die zoekt op voordelen en nadelen van cloud storage struikelt niet alleen over complimenten, het aantal drama’s (een storage bedrijf kan gehackt worden, onbereikbaar zijn of voorwaarden invoeren waardoor je zo snel weg wil) die afbreuk die die claim ondergraven.

Het aantal veiligheid-gerelateerde tips dat over storage binnenkomt is trouwens best overzichtelijk. De meeste aanbieders wijzen op de voordelen van sterke wachtwoorden, de optie van logging et cetera. Er zat er echter een bij die wel heel bijzonder is. Vertaald luidde die “pas op voor additionele diensten”. Daarmee wordt bedoeld dat sommige aanbieders een eigen oprit, toepassing, schil hebben om toegang te krijgen tot de echte storage laag, in de regels AWS. Vendor Lock-in zal je dan direct denken, maar waar vooral op wordt gewezen: hoe veilig zijn die add-ons? Dan wil je je data veilig op slaan in een publieke cloud omgeving, maar dan blijkt die eerste laag niet gecertificeerd, ge-audit of gecontroleerd te zijn. Het goede aan die tip is: deze is bruikbaar voor zowel eindgebruikers als wederverkopers.

De laatste tip over publieke cloud storage is mede ingegeven door IDC, daar is op basis van een survey gemeten dat 40% van de groep die een enquete heeft ingevuld eerst data naar een publieke cloud omgeving heeft gemigreerd, maar dit inmiddels gedeeltelijk ook weer heeft teruggedraaid. Security werd 55% genoemd en Costs 52%. De tip die hierin verwerkt zit luidt: data migreren naar de cloud betekent niet dat je geen scenario paraat moet hebben het weer terug te halen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.