Cloud strategie en laaghangend fruit

Afgelopen week was de kans als toehoorder een workshop annex training bij te wonen over cloud. Het was een dag lang inzoomen op alles dat met cloud te maken heeft, vanuit het gebruikersperspectief. Dus geen woord over techniek. Dit was vooral strategie en het onderscheiden van al dan niet correcte argumenten.

Cloud strategie en businesscase

De training werd aangeboden door het team van Weolcan, dat nauw gelieerd is aan de Cloud Architect Alliance. Over de laatste publiceert ISP Today met enige regelmaat. Weolcan kwam eind 2016 nog aan bod met de herziene documentatie over cloud sla’s. Sla’s kwamen vanzelfsprekend ook terug op de training. Ergens aan het einde en dat is ook terecht. De eerste vraag die namelijk gesteld werd was verkort weergegeven: “een cloud strategie, waarom wil je dat?”

Het lijkt een makkelijk vraag en met weinig moeite is snel een handvol argumenten te noemen waarom een bedrijf meer met de cloud wil of moet doen. Als je dat echter gaat uitpluizen valt elke keer een aantal argumenten voor gebruik maken van de cloud van tafel. Weolcan was daar ook open over: er zijn genoeg businesscases bekend van migraties (al dan niet on premise) IT naar de cloud die altijd negatief zijn en blijven. Anders gezegd: als je nadenkt over een cloud strategie, wees je er dan van bewust dat het kernstuk ervan voor jou niet gaat renderen.

Voor ondernemers – indirect voor providers

De training is vooral bedoeld voor het C-level van ondernemingen. Dus daarom dat voorgaande voor een doorsnee provider weinig relevant lijkt. Als je echter zelf al de nodige XaaS diensten levert of ondersteunt is dit wel een eerste belangrijke les. In weerwil van wat veel vendoren en analisten roepen is cloud niet altijd goedkoper. Dat gezegd hebbende is er ook iets als laag hangend fruit. Daarover was te horen: zelfs als je nog niet geheel over kan naar de cloud, je kunt er wel al meer gebruik van gaan maken. Dat is inderdaad een eerste invulling van een cloud strategie. Laaghangend fruit is onder andere Disaster Recovery en Back Up.

Op de open deur wijzen

Een open deur? Dat de training er mee begon geeft aan dat het voor bedoelde cursisten belangrijk wordt gevonden. Waarschijnlijk is het voor iedereen van buiten de sector nog steeds nieuw en onbekend dat je ook stapsgewijs naar de cloud kunt gaan. Je kunt het zelfs bij een aantal stappen houden. Aangenaam detail: dat laaghangend fruit vercloudiseren heeft meerdere toewijsbare kostenverlagingen. Minder mensuren en minder stroomkosten, omdat de eigen back-up NASsjes op de werkplek niet meer nodig zijn.

De vertaalslag voor de provider die als iets met XaaS doet is begrijpen dat wat hij een open deur noemt, voor zijn klanten een eye opener kan zijn. Dus hij kan zijn klanten nog uitleggen en overtuigen dat er iets is als laaghangend fruit. De klant kan er flink mee bezuinigen. Die businesscase is een stuk makkelijker uit te leggen.

Best leerzaam

Het laaghangend fruit kwam aan het begin van de training ter sprake. Over de dag verspreid kwamen er nog meer opmerkelijke punten ter sprake. De dag was bedoeld voor ondernemers en overheden. Het is door dat focus echter ook een spiegel voor een ieder die cloud diensten aanbiedt. Net zo leerzaam als de lijst met minimum eisen van het BSI waar gisteren over geschreven werd.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.