“Complex project met valkuilen”

Na een lange periode van voorbereiding en ruim een half jaar werkzaamheden is het bijna zover: over enkele weken neemt Interconnect haar tweede datacenter in Eindhoven in gebruik. Met ruimte voor bijna 100.000 servers is het dan het grootste datacenter van zuid-Nederland.

Het is voor ons niet de eerste keer dat we een datacenter bouwen. Vijf jaar geleden betrokken we in thuisstad ’s-Hertogenbosch een nieuw bedrijfspand met daarin 800 vierkante meter datacenterruimte. Daarmee kunnen we echter niet meer aan de toenemende vraag naar ruimte voldoen. En steeds meer organisaties vragen naar colocatie verspreid over twee locaties.

Locatie Eindhoven
Daarom zijn we – ondertussen alweer bijna twee jaar geleden – op zoek gegaan naar een tweede locatie om uit te breiden. Er zijn veel locaties onderzocht en uiteindelijk is de keuze gevallen op Eindhoven. Hier is voldoende stroom beschikbaar (niet onbelangrijk voor een datacenter) en de aanwezigheid van bestaande glasvezelnetwerken is een mooie bijkomstigheid. Daarnaast was het een strategische keuze. Enerzijds vanwege de grote hoeveelheid ICT bedrijven in de regio, maar ook vanwege de afstand tot ons datacenter in ’s-Hertogenbosch. Onze twee vestigingen liggen ver genoeg uit elkaar om geografische redundantie te kunnen bieden maar niet zo ver dat de afstand hinderlijk wordt. Ideaal dus.

Complex project
Tijdens het ontwerpen en bouwen van een datacenter zijn er enorm veel zaken van belang. Daardoor is het een complex project met allerlei valkuilen. Niet alleen heb je te maken met alle uitdagingen die sowieso met een nieuwbouwproject gepaard gaan. Maar door de specifieke en cruciale functie van een datacenter is het des te belangrijker dat alle leveranciers feilloos op elkaar aansluiten. Hier hebben wij al de nodige ervaring mee opgedaan tijdens de bouw van ons huidige datacenter in ’s-Hertogenbosch. Voor de bouw in Eindhoven hebben we er daarom voor gekozen om de belangrijkste leveranciers – zoals die van de koelingsinstallatie – in een vroeg stadium bij de bouw te betrekken.

interconnect_datac2

Samenwerking
Neem de koelingsinstallatie. Veel nieuwe datacenters maken gebruik van de meest up-to-date methoden om efficiënt met energie om te gaan. Wij proberen daar nog een stapje verder in te gaan. Wij hebben gekozen voor het innovatieve ‘Direct Free Cooling’ principe, dat is gebaseerd op koeling met behulp van buitenlucht. Deze toepassing drukt een grote stempel op de manier waarop het pand ontworpen moet worden. Wat we hopen anders te doen dan andere datacenters, is dat we straks 97% van de tijd met behulp van buitenlucht kunnen koelen! En door de samenwerking met leveranciers hebben we het ontwerp zelfs nog verder kunnen optimaliseren, door bijvoorbeeld de weerstand van luchtstromen te verkleinen en de efficiëntie van compressoren te verbeteren. Dit alles zorgt er als het goed is voor dat het nieuwe datacenter een gemiddelde PUE zal bereiken van 1,15.

Inrichting
De voorzieningen op het gebied van stroom en netwerk worden uiteraard volledig redundant uitgevoerd. Verder zijn er twee meet-me-rooms aanwezig waar netwerkleveranciers het datacenter binnen kunnen komen. Hier kunnen klanten hun apparatuur redundant aansluiten op de carrier van hun keuze. Vezels komen op verschillende punten het pand binnen om ook hier een single point of failure te vermijden.  Stroom wordt geleverd via twee verschillende stroomcircuits met elk een eigen UPS en noodaggregaat. Daarnaast is er een derde transformator aanwezig die via een bypass kan worden ingeschakeld om ook tijdens onderhoud redundantie te waarborgen. Het datacenter voldoet zo aan de hoogste standaard die in Nederland gehaald kan worden: de officieuze Tier 3+ classificatie. Een Tier 4 classificatie vereist twee verschillende stroomleveranciers en dat is in Nederland helaas niet mogelijk.

Drempel colocatie verlagen
Samen met het nieuwe datacenter starten we met een nieuw verkoopmodel waar resellers van colocatie gebruik van kunnen maken. De essentie van het model is dat partners geen commitment meer hoeven te geven voor een vaste footprint, maar alleen betalen voor de racks die zij daadwerkelijk nodig hebben. De ruimte in dit artikel is te klein om in detail te treden, maar we hopen dat het model ervoor zal zorgen dat de drempel om zelf colocatie te verkopen minimaal wordt. Deze mogelijkheid zal exclusief zijn voor onze partners en zover wij weten enig in zijn soort in Nederland.

September
Momenteel zijn we nog druk bezig met de technische inrichting van het datacenter. Begin september kunnen naar verwachting de eerste servers geplaatst worden. Wil je dan een kijkje komen nemen? Dan ben je uiteraard van harte welkom.


Rolf Naberink is sinds 2006 werkzaam bij Interconnect waarvan de afgelopen anderhalf jaar als marketing manager. Hier is hij onder meer verantwoordelijk voor de communicatie en het vertalen van technische ontwikkelingen naar kansen voor bedrijven.