Consolideren is niet diversificeren

consolideren-is-niet-diversifIn elk deel van de enorm diverse en complexe IT sector wordt al jaren geroepen dan consolidatie er nu echt onvermijdelijk aan zit te komen. Elk samengaan van bedrijven wordt daarbij aangegrepen om het eigen gelijk te bewijzen. Zie je wel, 2 wordt 1 – dus minder versnippering in aanbod en een grotere kans op een beter belegde boterham – klinkt het dan.

Inderdaad zijn er bedrijven die om die reden samengaan, internetproviders voor de consumentenmarkt zijn daar een goed voorbeeld van en bij de harddisk producenten speelt dat ook een rol. Maar er is inmiddels ook een andere reden zichtbaar voor bedrijven om samenwerking te zoeken en desnoods de eigen zelfstandigheid op te geven. Wat Dell met EMC van plan is of wat Brocade nu met Ruckus gaat doen kun je met enige fantasie nog wel consolidatie noemen en dat is ook wat her en der geschreven wordt. Er gaat immers 1 speler in elk segment van de markt af. Juist is dat niet.

Wat er namelijk aan de hand is dat dit type bedrijven op zoek is naar nieuwe diensten en producten omdat de core-business onder druk staat. Dell ziet dat door everything cloud het belang van eigen hardware steeds minder wordt en laat daarom het oog vallen op EMC, dat toch wel een heel eigen klantgroep bedient. Brocade ziet dat draadloos steeds meer in staat is te concurreren met bedraad en neemt voor $1,5 miljard Rukus over, zodat het de klanten beide vormen van communicatie kan bieden.

Overnames dus, maar niet per se om te komen tot minder spelers in de markt. Deze stappen zijn is bedoeld te komen tot meer nieuwe en aanvullende diensten op de eigen portfolio. Diversificatie is daarom een beter begrip dan consolidatie.

En kijken we nu naar de hosting sector is daar dan een zelfde trend zichtbaar? Zo te zien speelt hier vooral “schoenmaker blijf bij je leest”. De meeste samenwerkingen, fusies, overnames lijken betrekkelijk een link met diversificatie te hebben.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.