Copy-paste gedrag is niet cool

In de mailbox van ISP Today stromen wekelijks tientallen berichten binnen. De meesten lijken serieus te zijn, een minderheid krijgt direct het label off topic of spam. Drie categorieën die sterk verschillen, maar af en toe op een punt overeenkomsten vertonen: de inhoud komt iets té bekend voor. Waar we het over hebben is copy-paste gedrag.

Kwaliteit van de uitingen

Met het eind van het jaar in zicht en wetend dat de meesten straks wat extra tijd hebben om na te denken snijdt ISP Today nogmaals een lastig onderwerp aan. Het gaat om de inhoud en kwaliteit van de uitingen. Onze mailbox is niet de enige leidraad. Door de gesprekken die we voeren, wat we in ontvangst nemen en wat er op social media voorbij komt is er een redelijk beeld van hoe en wat de sector communiceert.

Het moet gezegd worden, de kwaliteit van uitingen is behoorlijk verbeterd. Partijen die op beurzen, events, of tijdens bezoek, iets op papier uitdelen hebben bijna allemaal zichtbaar aandacht besteed aan de lay out en de kwaliteit van het papier. Het hoeven geen glossy folders te zijn om toch op te vallen.

Inhoud

Er is ook een punt waarop nog alle ruimte is voor verbeteringen en dat betreft de inhoud van de uitingen. Juist omdat we zoveel voorbij zien komen, valt het op dat publicaties over sommige onderwerpen wel heel dicht op elkaar zitten. Minder diplomatiek gezegd: delen van de whitepapers, visie documenten en aanbiedingen worden nog steeds overgenomen uit het werk van anderen. We hebben het dan niet over de specs van hardware, daarbij is het onvermijdelijk dat dezelfde teksten worden gebruikt. We hebben het over de documenten en online teksten die bedoeld zijn voor het commerciële traject. Zonder aan naming-and-shaming toe doen vragen we ons af of partijen die weten wat hier bedoeld wordt begrijpen dat copy-paste gedrag, het klakkeloos overnemen zonder enige bronvermelding, weinig professioneel overkomt.

Bij die vraag hadden we het willen laten. We werden echter via Twitter ook op op een ander voorbeeld gewezen. Er worden niet alleen bij het overnemen van de commercieel getinte teksten fouten gemaakt. Bij een heel ander type document, namelijk de RD policy, gaat het ook nogal eens mis. Dat de website van het NSCS linkt naar voorbeelden wil niet zeggen dat die documenten integraal of gedeeltelijk kunnen worden overgenomen zonder bronvermelding en/of toestemming van de auteurs.

Advies

Voor iedereen die zich deels in bovenstaande herkend is het volgende advies bedoeld: het draait niet alleen om hoe glossy of gelikt een uiting er uit ziet. In een volwassen markt, waar de afnemer ook de uitingen van meerdere aanbieders naast elkaar legt speelt de echte inhoud een rol. Copy-paste gedrag valt sneller op dan je denkt en is niet cool. Wees je daarvan bewust. Mocht je materiaal van anderen hergebruiken omdat dat als een quasi standaard geldt: bronvermelding is een teken van professionaliteit, niet van zwakte.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.