Cyber afpersers betalen is verboden

Dit weekend werd er via een tweet van de Duitse koepel ECO op een wel heel bijzonder artikel in het eigen magazine gewezen. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het over cryptoware en het betalen om de versleutelde bestanden weer terug te krijgen.

De auteur van het stuk, Thorsten Janssen, heeft waarschijnlijk wel een punt. Duitsland is een van de 50 (!)  landen waar het meewerken aan criminele netwerken verboden is. Er is ook genoeg jurisprudentie om te kunnen stellen dat het betalen van losgeld in het geval van cryptoware met actief meewerken aan criminele activiteiten is (losgeld betalen mag in Duitsland alleen als er levens in gevaar zijn, dus bij ontvoeringen en zelfs dan is er nog een aantal voorwaarden).

Als je je wat verder in zijn standpunten en de achtergronden verdiept zul je waarschijnlijk het volgende zien. Op de eerste plek is Duitsland wel heel erg hard bezig IT en online veiligheid aan alle kanten uit te bouwen. Eisen dat data in het land moet blijven, geen compliance als je in een niet Duitse Cloud staat, een zwaarder meldplicht datalekken en dan nu dit er nog eens bij.

Tweede punt gaat over de keten en Janssen hanteert het voorbeeld van Zombie IT dat te verduidelijken. Zijn stelling luidt: zodra iemand weet heeft van Zombie IT in zijn netwerk is hij/zij verplicht daar direct korte metten mee te maken. Immers, zo gaat het verhaal verder, ook het meewerken aan infrastructuren die bedoeld zijn voor criminele handelingen is wettelijk verboden.

Wat Janssen doet is wetgeving die voor offline geldt leggen op online. Wat dat oplevert is een Engels artikel dat goed leesbaar is en waar niet iedereen gelukkig mee zal zijn. Desalniettemin is het iets waar iedereen die Duitse klanten of vestigingen heeft wel even naar mag kijken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.