DA, ML, AI, is dat iets voor hosters en datacenters?

Donderdag 19 april vond in Amsterdam een bijeenkomst van de Cloud Architect Alliance plaats. Quasi traditiegetrouw schoof ISP Today daar aan om te horen wat in die kringen wordt besproken en dat te vertalen naar praktische punten voor medewerkers en eigenaren van hosting bedrijven en datacenters.

Deze keer was dat een hele opgave. De avond stond namelijk in het teken van Data Analytics, Machine Learning en Artificial Intelligence. Het programma was maanden geleden aangekondigd, maar zeker het eerste onderdeel DA was door de actualiteit een aardig schot in de roos. Om daar echter iets uit te destilleren dat relevant is voor een aanbieder van diensten bleek het beste te voorzien van, om maar een citaat te gebruiken, het label “it’s complicated”.

Interessant maar …

Waardevolle klanten en prospects in beeld brengen, daarvan voorspellen in welke ARPU bandbreedte ze zitten, is bijvoorbeeld een proces dat perfect thuis hoorde op het programma. Het is daarbij best leuk om te zien hoe een op DA gebaseerd model werkt. Waarschijnlijk was het voor de cloudarchitecten die bij grote B2C partijen aan de slag zijn een interessantere talk. Retailers en telco’s zijn het type bedrijf dat hier al fors mee aan de slag is.

Maar voor iedereen met vooral B2B klanten en ook nog eens minder dan 10.000 relaties loont het vooralsnog niet daarvoor een externe DA deskundige in te huren. Dan is er ook nog zoiets als de omzet. Als je diensten levert en een jaaromzet per klant in de orde van grootte van 5 domeinnaamregistraties hebt, is deze techniek totale overkill.

In de categorie bijzonder interessant, maar geen praktisch nut voor een hoster of datacenter was ook de talk van Qlouder. Dat bedrijft onderzoekt met en voor het Leids Universitair Medisch Centrum een manier om specialisten minder te laten schrijven of inkloppen tijdens een gesprek met de patiënt. Door het opnemen van het consult en daarna via machine learning laten uitwerken moet tot behoorlijke efficiency verbetering en verhoging van de kwaliteit van het contact kunnen komen. De opname laten analyseren, uitwerken op en de goed manier in het patiënten dossier laten belanden is iets waarvoor het Google Cloud Platform gebruikt is.

Privacy gezeur?

Aangezien niemand van de ISP Today lezers een cloud engine vergelijkbaar met het GCP heeft , was het een talk waar je geen business ideeën uit zult kunnen halen. Het leverde echter wel onverwachts iets anders op. De presentatie leidde tot meerdere vragen (niet alleen door ISP Today!) over de privacy aspecten. Qlouder had daar in de talk zelf ook al diverse keren tekst en uitleg over gegeven. Van diverse kanten werd daarop door cloud architecten zichtbaar en hoorbaar negatief gereageerd. De serieus bedoelde opmerking “altijd dat gezeur, laten nou eerst gaan bouwen en dan zien we wel verder” liet aan duidelijkheid weinig te wensen over. Al zijn DA, ML, AI zaken die niet direct je business raken, het lijkt erop dat ook hier nog de nodige missers en bloopers kunnen ontstaan. Het type fout dat iedereen raakt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.