Dan doe je toch even een aanbesteding …..

slide-marnixCSA201511Tijd voor een van de meest praktijk georiënteerde voordrachten tijdens het CSA congres vorige maand in Berlijn. De Nederlander Marnix D, voorheen Enisa tegenwoordig deel van het EC Ciso team, liet aan het eind van de dag ruim 150 aanwezigen zien hoe de EC (Europese Commissie) en het EP (Europees Parlement) de stap naar de cloud gaan maken.

Ondanks het late tijdstip was iedereen opeens wakker. Dit zou leuk worden (mensen die Marnix kennen, weten dat zijn manier van presenteren daar mede verantwoordelijk voor is). De EC en het EP zijn twee strikt gescheiden organisaties. Binnen elk waren (of zijn?) er ook nog eens verdere verdelingen te maken. Het gevolg is dat de IT van de twee organisaties niet makkelijk te managen zijn. Europa wil cloud promoten, EC en EP willen mee met de tijd, dus dit zou een van de eerste projecten worden waar de dagelijkse bestuurders van Europa zelf ook iets met cloud gaan doen.

Oh en dan was er nog iets als cybersecurity. Iedereen binnen EC of EP is een doelwit voor hackende pubers, cyberagenten van buitenlandse mogendheden en alles dat daar tussen zit. Dus die cloud van EC en EP moet ook nog eens heel erg veilig zijn. Dat klinkt als een redelijk makkelijk aanbesteding: doe mij een voorstel voor X werkplekken met Y security en Z schaalbaarheid.

OK de omvang is iets minder alledaags: 2.500 VMs en 2.500 Tbs op basis van publieke en private IaaS en een publieke PaaS. Zie de slide uit deze presentatie (PDF!) wat er nog meer bij kwam kijken: zowel bij de EC als het EP zijn er nog computers die XP draaien en servers met 2003 zijn ook nog niet uitgefaseerd. Beide instellingen hebben in totaal 3.600 personen op de loonlijst die verantwoordelijk zijn voor de IT op locatie en in de 5 gescheiden datacenters (en daar kan nu flink op bespaard worden).

De eerste fase van de gemeenschappelijke aanbesteding is inmiddels afgerond en er schijnt een winnaar te zijn. De naam daarvan is nog niet bekend, want de afgewezen partijen hebben in principe nog de mogelijkheid in beroep te gaan tegen de beslissing. In dat opzicht is deze ambtelijke aanbesteding dus niet anders dan een aanbesteding van een groot bedrijf.

Wat waarschijnlijk wel anders is: op slide 11 staat in drie beelden de IT strategie van EC en EP weergegeven. Dat is zo compact en helder dat je je kunt afvragen of het bedrijfsleven ook al zo ver is. De IT strategie heeft namelijk als basis : multi device ondersteuning – html5 – OpenStack.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.