Datacenter tools: Thermografie

100775_RB_00_FB.EPS_1000Thermografie is één van de zaken die erg belangrijk is binnen een datacenter. De warmtebeeldcamera is een tool/apparaat die je voor veel dingen binnen een datacenter in kan zetten. Een echte “must have” dus. In de afgelopen (bijna) 3 jaar van het bestaan van dataplace hebben we meerdere malen veel plezier van de warmtebeeldcamera gehad. Buiten het gebruik tijdens de reguliere onderhoudsroutes waarbij we verschillende componenten van de elektrische installatie in de gaten houden, gebruiken we de camera ook om (potentiele) problemen in de koeling te kunnen detecteren, zodat we op tijd actie kunnen ondernemen.

Het mooie van een warmtebeeldcamera is vooral dat je dingen ziet die je met het normale oog niet kan zien. Je ziet  op de onderstaande afbeelding een gedeelte van een regelkast die we gebruiken voor de voeding van een gedeelte van de koelinstallatie, en de automaten en bekabeling die ze voeden:

wb-automaten1

Hier zien we een automaat die wat warmer is dan de automaten om zich heen. We kunnen dit verklaren omdat hier een zwaardere belasting aan hangt dan de andere automaten. In eerste instantie valt hij op, maar bij nadere inspectie van de temperaturen is te zien dat er niets aan de hand is. Een temperatuur van 35-40 graden is geen probleem. Ook zien we dat alle fases gelijk belast worden en de nul is ook in orde. Dus ook daar geen gekke dingen.

Bij inspecties van racks in relatie tot de koelinstallatie kom je soms rare dingen tegen. Op de onderstaande afbeelding zie je een aantal racks:

wb-rack2

Deze beelden wekken mijn interesse omdat je duidelijk ziet dat er warme lucht uit de voorkant van de racks komt. Bij nadere inspectie kwamen we er achter dat dit verkeerd geplaatste netwerkapparatuur was die de warme lucht vanuit de achterkant weer de koude kant uitblies.

Zo’n zelfde geval is de volgende foto:

wb-rack1

We werden getriggerd door een temperatuursensor die in de cold corridor aan het plafond is bevestigd. We meten de temperatuur op verschillende plekken in de cold corridor om er zeker van te zijn dat de lucht die we aanbieden ook van de juiste temperatuur is. Bij deze plafondsensor kregen we een alarm omdat deze teveel afweek van de andere plafondsensoren. Zoals je ziet op de foto is de voorkant van de kast waar merendeel blindplaten zitten warm. Waarschijnlijk was het zo warm dat deze klant heeft besloten om een blindplaat weg te halen waardoor de warmte weg kan. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Zeker niet in de cold corridor. Uiteindelijk bleken er 2 zware switches bovenin een redelijk belast 19″rack te zijn geplaatst welke de al warme lucht van de servers verder opwarmde en weer aan de koude kant wegblies. De switches waren in eerste instantie zo warm geworden dat ze allerlei alarmen hadden gegeven, vandaar dat de blindplaat door de klant werd weggehaald. De luchtvermening was het gevolg.

Normaal volstaat het omdraaien van de apparatuur maar dat was in dit geval niet mogelijk. We hebben deze klant aan speciale luchtgeleiding geholpen binnen het 19″ rack waardoor de koude lucht direct vanaf de voorkant in de switches gezogen kon worden en de warme lucht er via de natuurlijke manier uit kon. Dit resulteerde in een goede temperatuur in de switches en geen noodzaak meer tot het uitblazen van de warme lucht in de cold corridor.

Een warmtebeeldcamera helpt dus vooral om luchtstromen in kaart te brengen en stelt je als datacenterbeheerder in staat om aan de hand van een analyse een luchtprobleem op te lossen en dat is wel zo prettig.


Peter Batenburg is mede-eigenaar van dataplace.eu en internet-enthousiast, met interesse in audio, muziek, radio, fotografie en gadgets.