Datacenters liggen te dichtbij

Op welke gronden maakt een ISP een keuze voor een datacenter? Die vraag heb ik onlangs voorgelegd aan een aantal ISP’s. De argumenten die dan naar voren komen zijn onder andere betrouwbaarheid van de aanwezige stroomvoorziening,  connectivity mogelijkheden, aanwezige faciliteiten en uiteraard de prijs. De afstand tot het datacenter staat vaak ook hoog op het wensenlijstje. Het liefst heb je immers je datacenter op kruipafstand van je eigen kantoor. Maar waarom eigenlijk?

Het beheer van je serverpark kan uiteraard remote gebeuren. Gewapend met een laptop en snelle internetverbinding kan het beheer zelfs vanuit Tuvalu geschieden. Geen noodzaak voor een datacenter in de buurt dus.

Natuurlijk begrijp ik wel dat het handiger is om in geval van calamiteiten snel in het datacenter te zijn, maar hoe vaak gebeurt dat nog? Dankzij de zegeningen van cloud computing kan een sysadmin ongestoord van z’n nachtrust blijven genieten, terwijl in het datacenter wat harddisks overlijden. De tijd dat defecte hardware downtime veroorzaakt ligt immers al ver achter ons.

Maar goed, uiteindelijk zullen die harddisks toch vervangen moeten worden. En ook bij uitbreiding van het serverpark zal iemand in het datacenter de boel moeten installeren. Maar moet dat ook iemand van de ISP zijn? Het vastschroeven van het ijzer in het rack en het aansluiten van stroom- en netwerkkabels kan vaak ook uitgevoerd worden door een medewerker van het datacenter. Daarmee bespaar je aardig wat tijd. Zelfs als het datacenter op een kwartier rijden staat kost het inpakken, heenrijden, uitpakken, sjouwen, inbouwen en terugrijden meer tijd dan dat kwartiertje.

Uit oogpunt van redundantie is het verstandig om een tweede datacenter te gebruiken. Een datacenter in dezelfde stad is dan niet per definitie een logische keuze, omdat de kans dat een calamiteit beide datacenters treft groter is. Bovendien kan de keuze voor een tweede datacenter buiten de eigen regio  je eigen propositie richting klanten ook nog eens sterker maken.

Kortom; volgens mij kan het argument “dichtbij” van de checklist voor de keuze van een datacenter afgehaald worden.Pieter de Haer
is Marketing & Productmanager bij Previder. Previder heeft twee eigen datacenters en levert naast rackspace ook cloud hosting, connectivity en ISP-services. De diensten worden uitsluitend geleverd via ISP’s, ISVs en IT-integrators.

In het verlengde van dit onderwerp organiseert Previder op 20 oktober een event met als titel “Uw servers in het Verre Oosten”. Het event is exclusief  toegankelijk  voor ISP’s. Meer informatie en aanmelden kan via www.previder.nl/ispevent.