DDoS aanvallen op internet root servers verklaard?

OARC-Root-Attack-Final-630415Dat er iets bestaat als DDoS aanvallen is iedereen bekend. De gemiddelde burger weet allang dat achter de cryptische meldingen van banken of webshops “er is op dit moment een storing, probeert u het later nog eens” iets heel anders kan schuilgaan. Die kennis is toegenomen omdat er vaker aan het onderwerp aandacht wordt besteed.

Hierbijj speelt natuurlijk ook een rol dat niet elke aanval de landelijke pers haalt. De vermeende aanvallen op de rootservers op en rond 30 november 2015 zijn wel beschreven op bijna alle tec titels, maar voor de gewone kranten was het geen nieuws. Een van de redenen daarvoor was wellicht dat na de eerste meldingen geen ophef ontstond, het internet bleef namelijk zo goed als overeind. En zonder ophef loont het amper daar nog eens over te schrijven voor een breed publiek.

Dat de aanvallen zo snel uit de belangstelling verdwenen was best opvallend. De partijen die ISP Today daarover spraken hadden twee verklaringen. De ene groep zei: er is niets echt vreemds aan de hand. De andere groep hintte op onderzoek dat zou plaatsvinden en dat geen baat had bij veel mediagedoe.

Vier maanden later lijkt het erop dat de tweede groep gelijk heeft gekregen. Vorige week is tijdens de DNS-OARC bijeenkomt in Buenos Aires door twee medewerkers van Verisign een presentatie over het incident gegeven: Review and Analysis of Anomalous Traffic to A-Root and J-Root (Nov/Dec 2015). Ook nu geldt weer: weinig ophef. Dat is toch wel jammer, want de presentatie (geen idee waarom dat trouwens een pptx is en niet een pdf….) is duidelijk genoeg om door iedereen begrepen te worden.

Over de maatregelen die werden getroffen, Response Rate Limiting (RRL), filtering valt vast nog een hoop te discussiëren en dat geldt ook voor de achterliggende redenen van deze aanval. Wat de presentatie vooral illustreert is dat er serieus onderzoek is gedaan naar het majeure incident en dat er (vooralsnog?) middelen zijn die het platgooien van het hele internet kunnen voorkomen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.