De successtory van cloud – tijd voor een herziening?

GfK Infographic Cloud storage Total WebWe kennen allemaal de successtory van cloud: via hele handige en “gratis” SaaS diensten zijn gewone burgers gewend geraakt aan altijd, zolang er maar internet is, via meerdere devices bij foto’s, muziek en gewone bestanden kunnen. Dat werkte zo goed dat het consumentengedrag langzaam maar onvermijdelijk werd geïntroduceerd op de werkvloer. Niet overal en altijd legaal, maar dat mocht de pret niet drukken. Nu zoveel jaren later weten we niet anders: de burger, de werknemer en de werkgever, iedereen is overtuigd van cloud.

Als dat het hele verhaal zou zijn, had het echt de geschiedenis in kunnen gaan als een schoolvoorbeeld van B2C dat aan de wieg staat van een B2B revolutie. Maar het is niet het hele verhaal. Natuurlijk is iets als niet toegestaan gedrag op de werkvloer. De term shadow-IT is onlosmakelijk verbonden aan everything-cloud en ook over BYOD wordt nog steeds verschillend gedacht. De echte reden het succes verhaal te relativeren zit echter niet aan de B2B kant. Juist aan de kant waar het allemaal begon, bij het B2C aanbod, is sprake van een beeld dat menigeen niet scherp op het netvlies heeft.

Tijd om te wijzen naar een heel breed opgezet onderzoek van GfK. In maar liefst 22 landen (waarom wel België en niet Nederland is een raadsel) is aan 26.000 gewone burgers een aantal vragen over cloud voorgelegd. En wat blijkt: de stelling “cloud is voor mij essentieel” wordt in alle landen te samen door 48% onderschreven met “ja volkomen mee eens” en “ja mee eens”. 28% is het er (volkomen) niet mee eens (zie klikbare illustratie). Zelfs in de bakermat van cloud – de USA – is de score lager dan je zou verwachten: 27% is het met de stelling eens, 29% is het er niet mee eens. Dat Duitsland met kop en schouders (50%) het oneens-kamp aanvoert zal dan weer weinigen verbazen.

Nogmaals de cijfers hebben geen betrekking op de Nederlandse markt. Gelet op het feit dat er 22 landen wel hebben meegedaan, waaronder onze directe buurlanden, is het iets waar ook de sector hier over na moet gaan denken. Exclusief, of heel zwaar, inzetten op een allesomvattend cloud aanbod zoals nu gebeurt kan wel eens minder slim zijn dan we aannemen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.