De toekomst van cloud – onderzoek van Northbridge / Wikibon

Verreweg de meeste fusies en overnames in de hosting- en datacenter sector van het afgelopen jaar zijn komen door activiteiten van bedrijven die inhoudelijk niets met internet te maken hebben. Het zijn venture funds, beleggingsmaatschappijen en in mindere mate banken die hier aan de touwtjes trekken. Dat zijn de bedrijven die de markt afstruinen op zoek naar interessante partijen en daarvoor ook het nodige investeren in onderzoek.

Northbridge is zo’n financier en Wikibon heeft daarvoor ook dit jaar onderzoek uitgevoerd. De focus ligt daarbij op cloud, in “reguliere” hostingdiensten is men schijnbaar niet geïnteresseerd. De bevindingen van dat onderzoek zijn online te raadplegen, door 72 slides op slideshare scrollen kost minder tijd dan gedacht, echt veel tekst staat er namelijk niet op.

De lezer kan best een hoop van opsteken van de bevindingen die in 55 landen zijn verzameld. Een verdeling naar land is in de “publieke” versie niet mogelijk. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat je daarvoor contact opneemt met Northbridge.

Bij een paar hoogtepunten staan we even stil:

  • Cloud First Strategy – als meer dan 50% antwoord “Nee” dan is dat dus ook anno 2016 vooral een kreet en veel minder de praktijk
  • ook hier is zichtbaar dat public cloud terrein verlies (van 34% naar 30%) maar het is bij deze meting niet hybride dat daarvan profiteert, dat staat namelijk stil. De groei zit bij private cloud.
  • 28% geeft aan dat publieke cloud goed is voor de helft van hun dataopslag. 59% heeft dat in private clouds gestopt, maar bieden groepen verwachten dat binnen 2 jaar publieke cloud opslag terrein zal winnen.
  • regelgeving als horde die cloud gebruik tegengaat stond vorig jaar nog, na security, op de 2e plek. Nu is het te vinden op een 5e plek.
  • niet verrassend: privacy stond op de 5e plek van redenen om niet naar de cloud te gaan. Het is nu te vinden op de 3e plek
  • 82% verwacht bij SaaS een ROI van <3 maanden, voor IaaS is dat 64%
  • Verkoop van SaaS – steeds minder zien toekomst in directe verkoop (“fysiek”), maar blijft wel het meest benutte kanaal (!)
  • The Cloud gets spezialized – er is meer ruimte voor niche spelers of specialisten (en die wil Northbridge natuurlijk kennen of kopen).

Ook al is het onderzoek bedoeld om Northbridge aan kennis te helpen door een globaal beeld van de markt en de trends het is ook voor de hele IT sector hier in Nederland iets dat handig is. Aan de ene kant is het in ieders voordeel te zien dat “cloud first” schijnbaar meer hype en marketingpraat is dat de alledaagse realiteit. Aan de andere kant zie je dat de verschillende antwoorden die gegeven worden over de distributiemodellen voor nu en voor over een paar jaar duidelijk maken dat er vooralsnog meerdere kanalen naast elkaar blijven bestaan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.