De vraag naar schaalbare colocatie-infrastructuur groeit wereldwijd

Veel bedrijven zijn voor hun business niet alleen afhankelijk van hun verbindingen binnen Nederland, maar ook met de rest van de wereld. Voor internationaal opererende bedrijven is het van belang dat hun data niet alleen hier, maar overal ter wereld optimaal beschikbaar zijn. Afnemers van datacenter-diensten zijn daarom terecht kritisch ten aanzien van de connectiviteit en de uptime van hun datacenter en coloceren hun bedrijfskritische applicaties steeds vaker op meerdere continenten. Zo was de sterk groeiende vraag naar schaalbare colocatie-infrastructuur in de Verenigde Staten voor ons de aanleiding een datacenter-faciliteit te openen in Virginia.

De huidige klanten van ons AMS1-datacenter in Amsterdam komen voor een groot deel uit het buitenland, opereren al internationaal of hebben internationale ambities. In Amsterdam vinden zij stabiele verbindingen met lokale en Europese partijen, onder meer dankzij de goede netwerkinfrastructuur, het stabiele en betaalbare energienetwerk en de aanwezigheid van de AMS-IX, één van de grootste internetknooppunten ter wereld. Uit gesprekken met verschillende afnemers van onze datacenter-diensten bleek dat er ook behoefte was aan onze colocatie-infrastructuur in de Verenigde Staten. Internationale expansie creëert dus niet alleen mogelijkheden om nieuwe klanten aan te trekken, maar ook om bestaande klanten beter van dienst te zijn.

Eén van de kenmerken van ondernemingen in de internetbranche, de telecommunicatiebranche en de gaming-sector – een belangrijke klantgroep voor multi-tenant datacenters – is dat hun business veelal grensoverschrijdend is. Ook cloud-providers opereren meestal niet enkel op nationaal niveau. Voor connectiviteit met de rest van de wereld doen deze bedrijven er dus verstandig aan om bij colocatie voor een datacenter te kiezen dat met een grote groep carriers en andere netwerkserviceproviders samenwerkt en kan rekenen op goede connectiviteitspartners, zoals AMS-IX dat voor ons is in Amsterdam.

De keuze voor colocatie in het buitenland is niet zelden het logische gevolg van de netwerkstrategie van het desbetreffende bedrijf. Bij ISP’s of hostingproviders bijvoorbeeld wordt netwerkexpansie vaak ingegeven door de wens om hun klanten in het buitenland beter te bedienen met lagere lokale latency en optimale beschikbaarheid van websites, portals en applicaties voor eindgebruikers.

Ons nieuwe WDC1-datacenter bevindt zich in Manassas, Virginia, in de buurt van Washington, DC. Dit is een regio die fungeert als één van de belangrijkste hubs voor internetverbindingen ter wereld. Juist dergelijke hubs blijken een grote aantrekkingskracht te hebben op cloud-providers, telecom- en digitale mediabedrijven die colocatie- en interconnectiediensten willen inkopen. Dit geldt zowel voor  partijen die hun internationale netwerk willen verbeteren, als voor lokaal opererende bedrijven. Doordat het internetgebruik in de Verenigde Staten nog altijd sterk toeneemt en veel bedrijven daar op dit moment migreren naar de cloud bestaat daar momenteel een grote vraag naar schaalbare colocatie-infrastructuur. Bij de opening van ons datacenter in Virginia is 27 procent van de beschikbare capaciteit in de eerste fase dan ook al verkocht. En hoewel dit onze eerste internationale uitbreiding is, zien we door de wereldwijd groeiende connectiviteitsbehoefte soortgelijke mogelijkheden in andere markten. Uitgangspunt voor elke verandering en groei blijft uiteraard altijd de klantvraag. Het vergroten van lokale en internationale connectiviteit en het bieden van betrouwbare diensten op een zo efficiënt mogelijke manier staan daarbij centraal.Eric Boonstra
is managing director van EvoSwitch, een toonaangevende provider van duurzame en innovatieve carrier-neutrale datacenter-diensten. EvoSwitch biedt klanten veilige, schaalbare omgevingen voor hun IT-, Cloud- en connectiviteits-behoeften. Het bedrijf is sterk gericht op duurzaamheid bij het ontwerp en de exploitatie van zijn datacenters, waardoor aanzienlijke operationele efficiëntie mogelijk wordt gemaakt. EvoSwitch exploiteert datacenters in Europa en in de Verenigde Staten.