Dell over comateuze zombie servers

Dell-logo640415De afgelopen week hebben we de reacties van drie providers annex datacenters (Colt, ReasonNet en Solcon) over het verschijnsel comateuze zombie servers gepubliceerd. We hebben de vragen in licht gewijzigde vorm ook voorgelegd aan Ruud Koster, EMEA Product Marketing & Business Manager, van Dell. Gewijzigd, want als leverancier van hardware heeft deze partij een andere rol en andere kennis.

 

De eerste vraag was wel gelijk: ken jij het verschijnsel?
“Onder deze naam ken ik het verschijnsel niet, maar door deelname aan bijeenkomsten met onder andere de Gemeente Amsterdam over het terugdringen van CO2 in de regio weet ik dat er meerdere namen voor in omloop zijn die allemaal het zelfde betekenen”

Wat kunnen jullie hier tegen doen?
“Sinds 2012 leveren we servers waarbij fresh air cooling standaard is. Daarmee kun je al aardig besparen op je stroomkosten. We beschouwen dat ook als een van onze stokpaardjes, want veel van de concurrenten is nog niet zo ver. We zijn dat niet alleen gaan doen omdat de oprichter dat een goed idee vond of omdat we zo onze eigen duurzaamheidsdoelen konden halen. We doen het ook omdat het heel simpel commercieel interessant is.
Daarnaast hebben we software ontwikkeld waarmee het mogelijk is op rack en individueel machine niveau verbruik te monitoren en te regelen. Je kunt per server of switch aangegeven wat het maximum verbruik mag zijn. Met dit soort tools kun je belasting in een rack en DC heel goed monitoren en regelen en het helpt een zo efficiënt mogelijk DC op te bouwen.”

Wat is de oorsprong van die zombie servers?
“Ik vermoed dat binnen MKB en Enterprise omgevingen veel servers staan te nietsen omdat er ooit een ongebreideld groei is geweest. Iedereen liet er ene VM op aanmaken en na gebruik zijn die nooit afgesloten. Daardoor lijkt het ten onrechte alsof er veel capaciteit wordt aangesproken. Dat leidt weer tot nieuwe hardware en voor je het weet ben je aan het uitbreiden terwijl dat niet nodig was. Overigens is die tool waar ik over sprak ook erg geschikt dat soort vervuiling op te sporen en zelfs te voorkomen.
Binnen de hostingsector komen we nog een andere variant tegen: daar is omwille van continuïteit hardware ruimschoots aanwezig en is uitval van een enkele component of machine hoeft daar niets te triggeren. Dat kan dus ook leiden tot onnodig stroomverbruik en kosten voor koeling.”

Kun je dit oplossen?
“De beperking zit op dit moment niet in de hardware en software. Het zit vooral in de bestaande DC’s. Dit soort gebouwen is op dit moment onvoldoende aangepast op verdere verbeteringslagen. Denk hierbij aan airco systemen en vloerbelasting. Het gecombineerde vraagstuk hoe je zombies servers bestrijdt en de ruimte efficiënter benut is daarmee best complex.
Maar de klant, zeker in Nederland, staat er wel steeds meer voor open hier vorderingen te maken. We lopen daarmee misschien net iets achter op Duitsland, maar samen met de Nordics vormen we wel de topgroep in Europa als het gaat om het terugdringen van verbruik en het beter benutten van de gebouwen en infrastructuur. Hier zie je dat we goed in staat zijn met iets als fresh air cooling grote stappen te zetten. Het klinkt heel simpel, maar we hebben ook moeten constateren dat we over de jaren op server niveau, maar ook op component niveau, veiligheidsmarges hebben aangehouden die veel te ruim waren. Gevolg was dat er te lang op te veel koeling is ingezet en dus onnodig veel energie is verbruikt . We zijn als fabrikant in overleg met de leveranciers van de componenten nu zo ver dat aan de luchtinlaatzijde de temperatuur 45 graden mag zijn. Enkele jaren geleden was dat voor iedereen onacceptabel geweest.”

Minder koeling, minder energie, kleinere componenten en machines. hebben we nog wel zoveel ruimte voor DC’s nodig?
“Wat vroeger een heel rack vulde past ondertussen in 4U. Dus ja hoge storage en serverdensiteit kunnen een gamechanger worden. Het is een interessante ontwikkeling maar een heleboel bedrijven lopen daar achter. Alleen de echte grote bedrijven hebben dat spel door en kunnen daar goed mee omgaan lijkt het wel, maar die moeten ook wel want voor het is het vaak de corebusiness. Bij andere bedrijven zie je eerder dat ze erg traditioneel zijn. Daar heb je een enorm goed verhaal nodig, je moet meerdere bedrijfslagen weten te overtuigen. In de regel willen bedrijven wel, maar de stap maken daar zie je de vertraging.”

Is dat koudewater vrees, gebrek aan vertrouwen of gebrek aan voorbeelden?
“In veel sectoren staan klanten wat minder open om cases te delen omdat IT concurrentieel is. Men wil de status quo ook bewaken. Bij hosters is het ondanks de concurrentie echt totaal anders.”

Nog even over de kosten, in ons eerste artikel was sprake van 10 cent en 24 Euro aan kosten en een besparing op de stroomrekening en bij vloeroppervlak van 50% – wat zegt Dell daarover?
“50% daar schrik ik niet van, ik weet dat zonder moeite 40/50% mogelijk is op basis van hogere density. Wat betreft de kosten, dat is lastiger te bepalen omdat je vaak met verborgen kosten te maken hebt en tegelijkertijd de trend veel meer gebruik te gaan maken van open source producten. Dus ja je kunt ook lagere kosten verwachten, maar het loont die calculatie kritisch te bekijken.”

Als de besparingen zo groot kunnen zijn en iedereen er beter van wordt, waarom lezen we er zo weinig over?
“Goede vraag, voor ons is het groene aspect van de hardware in Nederland ondertussen vast bestanddeel. De klanten weten het en er is ook vraag naar, maar zeker op grotere internationale schaal laat de echte doorbraak nog op zich wachten.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.