Denk zoals aanvaller denkt. Technische oplossing alleen is onvoldoende.

Vorige week werd op woensdag 31 oktober en donderdag 1 november de InfoSecurity en Storage-expo in de Jaarbeurs in Utrecht georganiseerd. Wij namen een kijkje op de beurs met onze camera en microfoon. We spraken met Ton Mooren van Motiv.

Tot een paar jaar geleden beschermden we volgens Mooren als sector vooral de randen van onze netwerken. “Dat is natuurlijk oud nieuws. En dat nu alles open is, iedereen wil met zijn eigen device altijd en overal kunnen werken, met betrouwbare data. En dat we dus de security niet meer als een technisch issue zien, maar als een business issue.”

Volgens Mooren wordt security steeds belangrijker, net als dat er hiervoor meer verantwoording bij ISP’s en datacenter komt te liggen. “We moeten meedenken in die risico’s, in die risicobeheersing en niet alleen een technische oplossing geven. We moeten meedenken met de business van onze klanten.” Hiervoor geeft Mooren aan dat partnerschappen belangrijk zijn. “Zodat je als partners door het leven gaat en gezamenlijk die risico’s gaat afdekken, maar je ook verantwoordelijk bent voor de risico’s die je neemt.”

“We moeten zeker leren dat we als verdedigers sneller moeten handelen, sneller bijvoorbeeld een advies van het NCSC overnemen. En niet alleen het advies of incident analyseren, maar ook met oplossingen komen.” Mooren geeft aan dat je niet als eenling tegen de boze buitenwereld kunt optreden.

“Je moet proberen te denken zoals die aanvaller denkt. En als je dat samen doet, dan kan je komen met oplossingen en snelheid, om die verdedigingslinie goed op te zetten.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.