Disaster-recoveryplan enorme uitdaging voor sector

Vorige week werd op woensdag 31 oktober en donderdag 1 november de InfoSecurity en Storage-expo in de Jaarbeurs in Utrecht georganiseerd. Wij namen een kijkje op de beurs met onze camera en microfoon. Als eerste spraken we met Johan Pellicaan van EVault.

“Als je kijkt naar wat er in de markt speelt heb je twee trends,” vertelt Johan Pellicaan, Managing Director EMEA bij EVault. “De eerste grote trend was clientserver. Toen clientserver van de grond kwam was het mainframe enorme proprietary mini-computers. Waar zijn vandaag de dag de namen Digital Equipement, Wang en ICL? Die bestaan niet meer, ondanks dat die bedrijven nog heel veel jaren hebben doorgedraaid. Clientserver heeft een enorme verandering in de markt teweeg gebracht.”

“Wat vandaag de dag gaat plaatsvinden is precies hetzelfde. Bedrijven accepteren het niet meer om waanzinnig veel te betalen voor een proprietary-layer op een standaard product. De hele storage-markt gaat op z’n kop. En die shake-up wordt net zo groot als toen ter tijd met clientserver, in de storage-markt. Dat betekent dat proprietary-storage gaat verdwijnen. Je krijgt scale-out storage, je krijgt open-source platformen die storage ondersteunen.”

“Dat betekent ook dat bedrijven sneller gaan schakelen en sneller kijken. Dat is ook nodig omdat de storage groei zo extreem gaat worden. Als je de spikes ziet van de afgelopen tien jaar, naar de komende acht jaar dan zie je een gigantische toename. We gaan van twee zettabyte, naar 20 zettabyte. Er komt een enorme shake-up. En als je daar als onderneming niet op tijd bij bent om met die trend mee te gaan, dan heb je een probleem. Onze partners, ISP’s, internetbedrijven en datacenters moeten hun storage-strategie overwegen voor backup en recovery.

“Ik zou aan de sector willen meegeven dat ze echt met hun klanten moeten gaan praten, over hoe men hun disaster-recoveryplan de komende jaren gaat invullen. De meeste bedrijven hebben wel een backup maar geen disaster-recoveryplan. Ik denk dat daar voor de sector een enorme uitdaging ligt, om dat kenbaar te maken. En heel simpel: er is gewoon brood in te verdienen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.