Door hackathons te weinig aandacht voor personeelstekort?

Wie in zijn/haar zoekmachine het begrip “hackathon” invoert en daarbij de output beperkt tot de laatste week ziet honderden, zo niet duizenden, meldingen over succesvolle events. Of nu gaat om overheden of bedrijfsleven alles en iedereen schijnt dit idee in te zetten. Ook datacenters, cloud aanbieders en grotere providers omarmen het verschijnsel.

Bij al die aandacht voor hackathons, en laten we wel zijn ze worden steeds beter want professioneler begeleid voor het optimale media effect, is er een vraag die schijnbaar niet gesteld wordt. Hoe verhoudt zich dit verschijnsel met het schreeuwend tekort aan mensen in de bedrijven zelf?

Toen Channel Connect enige tijd geleden het Datacenter Summit 2018 hield was een van meest intensief besproken thema’s de krapte op de arbeidsmarkt. Datacenters zijn weliswaar geen plekken waar duizenden mensen werken, maar ook de betrekkelijk geringe vraag naar nieuw personeel die deze sector stelt blijkt moeilijk in te vullen. En vanwege de positie in de IT waardeketen merken ze ook dat ze een bottleneck vormen die elders voor problemen gaat zorgen.

Met hackathons (en andere projecten) wordt heel sterk de nadruk gelegd op programmeren en probleem oplossend vermogen in een weinig natuurlijke setting. Het is naast leerzaam, inspirerend en leuk een manier om kennis op te doen en te delen. Wat dat betreft is er echt niets mis met hackathon. Zeker niet als de catering het niveau van een lauwe cola en koude pizza overstijgt. Het nadeel is alleen dat dit soort events zo hoog op de agenda staat en zo veel de persaandacht krijgt dat we een andere vraag zelden meer tegenkomen. Dat is de vraag die ook tijdens het Datacenter Summit uitgebreid werd bediscussieerd: hoe komen we aan voldoende en goed gemotiveerde mensen voor de minder uitdagende werkzaamheden? Die vraag werd daarbij gesteld en beantwoord door een zeer gevarieerd gezelschap, van een datacenter met minder dan 3 FTE’s tot organisaties die namens duizenden (!) datacenter gebruikers spreken.

Het antwoord op die vraag is daarbij geen reden voor optimisme. Het bestaande onderwijs is niet goed, de particuliere initiatieven zijn deels weinig serieus en personeel uit het buitenland werven is allang niet meer de geniale oplossing. Het tekort is zeker op korte termijn niet op te lossen. Het ei van Columbus wordt nog gezocht. Misschien moet daarvoor maar eens serie hackathons worden opgezet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.