Drie soorten werkplekken die je moet kennen

Deze week is het 25 jaar geleden dat een van de belangrijkste commerciële aanbieders van een bepaald type internetdienst van start ging. Intershop, dat claimt dé grondlegger van e-commerce te zijn, viert dat feestje op passende wijze. Passend, want tegenwoordig staat bijna niemand meer stil bij hoe revolutionair dat toen was. Je ging achter de personal computer zitten of de VTX, BTX, Minitel terminal en plaatste een bestelling.

Intershop feliciteren we van harte met deze mooie verjaardag en gaan over tot de orde van de dag. Die is in dit geval de constatering dat vaste werkplekken onder druk staan. Voor menig IT leverancier en cloud provider is dat een goede ontwikkeling. De flexibele werkplek binnen een kantoor omgeving die steeds vaker wordt gevraagd heeft zelfs al een eigen cloudwaardige naam gekregen: WaaS, Werkplek as a Service. De oplossing voor ondernemers die nog steeds personeel op kantoor willen hebben, maar daarbij zeer scherp op de kosten willen sturen.

Er zijn ongetwijfeld genoeg situaties waar op die manier werken voor zowel de werknemer als de werkgever de juiste oplossing is. En toch komt het ook wel een beetje over als het verhaal over de beginjaren van Intershop: je ging ergens zitten om vandaar, en nergens anders, de voorgenomen werkzaamheden te verrichten. Dat is ondanks hippe termen als werkeilanden toch in heel veel kantoren feitelijk nog steeds de regel: je mag wel in het gebouw van plek wisselen, maar je blijft binnen de vier muren.

Over de vraag of dat ook altijd de beste oplossing is wordt regelmatig gediscussieerd. Er zijn bedrijven waar het flexibele werkplekken beleid alleen nog op papier bestaat, omdat de gewenste integratie en ideeën uitwisselingen niet, of niet voldoende, van de grond komen. Andere bedrijven – en dat zijn nadrukkelijk niet alleen start-ups – kiezen juist voor een verder loslaten van de werknemer. Flexibele werkplekken op de zaak worden gecombineerd met beleid de werknemers ook echt buiten te laten werken.

We hebben het over een vorm van mobiel werken, maar dan niet met de stereotype invulling van de buitendienstmedewerker die op de parkeerplek nog snel offertes wil versturen. Het bedrijf iQudo adviseert hier over en heeft de afgelopen jaren ook de nodige presentaties over het verschijnsel gegeven. Wat het constateert op basis van behoorlijk serieus onderzoek is dat werknemers de “werkvloer” steeds vaker als een bron van onrust en anti-productiviteit beschouwen. In een groep van ruim 500 personen gaf slechts 16% aan dat het omgeven zijn met collega’s positief bijdroeg aan de creativiteit. Ruim 80% werd er in ieder geval niet door geïnspireerd. Voor de goede orde: hier zijn niet alleen hippe start-up marketeers benaderd, het betreft het hele scala aan functies binnen bedrijven.

Je klanten en de klanten van je klanten hebben als bovenstaande onderzoek klopt steeds vaker te maken met drie verschillende soorten werkplekken. Dat is voor iedereen die in de IT zit belangrijk om te weten, al was het maar om goed te kunnen inspelen op noodzakelijke issues als IDM en mobiele security.

(Noot: Google slaat op moment van schrijven van het artikel op tilt bij elke link naar iQudo – opletten dus)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.