Dropbox over de kosten van externe clouds

Wie zich verdiept in cloud en storage zal merken dat de combinatie tot onverwachte uitkomsten kan leiden. De veel gehoorde opmerking dat cloud beter en goedkoper is dan oplossingen in eigen beheer blijkt dan namelijk niet op te gaan. Daar is vorige week weer eens door Dropbox op gewezen.

Dropbox is eind maart naar de beurs gegaan en kon daarom vorige week voor het eerst kwartaalcijfers publiceren waarvan we moeten geloven dat ze de waarheid weergegeven. Wat we daardoor ook weten is dat er door analisten de nodige vragen zijn gesteld over de bedrijfsvoering en de winstgevendheid. Hoewel dat niet centraal staat in dit artikel wijst ISP Today er nog wel even nadrukkelijk op dat de omzet van de cloudstorage aanbieder in een kwartaal tijd met 28% is toegenomen. Een indrukwekkende double digit groei die echter niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Het verlies is namelijk in een jaar tijd met factor 15 (!) toegenomen.

Voor analisten zijn kwartaalcijfers altijd een goede reden door te vragen naar de strategie. Helemaal van een beurs nieuwkomer als Dropbox. Er is schijnbaar het nodige te doen geweest om de beslissing gefaseerd uit AWS te gaan en een eigen cloud omgeving in eigen (?) datacenters op te bouwen. Drew Houston, de CEO van Dropbox, heeft daar tijdens de conference call met professional op gereageerd met de opmerking dat een eigen omgeving leidt tot kosten voordelen en een hogere marge. De link tussen die twee is evident, maar een gedetailleerde uitleg van die verklaring blijkt nergens te vinden.

Op CNBC staat wel de quote van de CEO dat “Dropbox can also adjust its infrastructure to meet the needs of its workloads — for example, it can keep files on different types of storage infrastructure based on how new it is”, maar dat roept juist meer vragen op. Cloud, ook die van AWS, zou toch sowieso gelijk staan aan flexibel en schaalbaar? Een andere quote van Houston klonk dan een stuk logischer, hoewel die niet direct op een kostenvoordeel wijst “[…] as compute becomes a bigger part of our workloads, as machine intelligence becomes a more important part of that workload, having that flexibility to control every layer of the stack is a big advantage,”

Het blijft onduidelijk waarom Dropbox AWS heeft laten vallen en het zelf beter denkt te kunnen. Beter en dan vooral goedkoper. Wat wel duidelijk is, is dat we af moeten van de simpele “cloud = goedkoper” claim. Meer details en vooral meer transparancy over cloud kosten graag.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.