Een gemeente zoeken voor je datacenter

Gemeenten blijken niet meteen enthousiast te worden over een datacenter binnen hun gemeentegrenzen. Bij het zoeken naar een geschikte locatie voor een datacenter, zijn veel verschillende reacties te verwachten, zo hebben wij ervaren.

Zoektocht
Met een passer trokken wij al een tijd gelden een cirkel van 40 kilometer om ’s-Hertogenbosch. Daarmee startte een zoektocht naar de mogelijkheden van uitbreiding. We hadden daarbij een compleet plan klaarliggen, om mee te nemen in de onderhandelingen. Om onze voornemens kenbaar te maken, schreven we verschillende gemeenten aan.

Onverwachte reacties
Je zou verwachten dat gemeenten in deze tijd staan te springen om bedrijven binnen te halen. Zeker gezien de investeringen al gauw oplopen naar 20 miljoen euro. De reacties waren echter zeer wisselend. Bij bepaalde gemeenten moesten we een poging wagen via het officiële digitale aanvraagsysteem. En van andere gemeenten kregen we helemaal geen antwoord. Dat wekte weinig vertrouwen voor een positief vervolg.

Veel tijd
De vraag is natuurlijk of gemeenten de voordelen van een datacenter wel zien, of dat het bij verschillende gemeente gewoon ontbreekt aan een proper acquisitie plan. Eerlijk gezegd denk ik het laatste, en zullen veel ondernemers de bureaucratie bij gemeenten ervaren. Mocht je als ISP in de toekomst willen uitbreiden, neem dan in je planning mee dat de voorbereidingen veel tijd in beslag kunnen nemen. Helaas is gebleken dat veel gemeenten niet even adequaat reageren op hun ‘prospects’.

Hartelijk welkom
Gelukkig waren andere gemeenten wel direct enthousiast. Eindhoven bijvoorbeeld zag meteen de voordelen van een datacenter op hun grondgebied. Zij stuurden direct drie afgevaardigden om met ons te komen praten en heeft wethouder Brink vorige week het datacenter officieel geopend.

Waarschijnlijk zijn de achterliggende grote ambities van Eindhoven de reden hiervoor. De ‘Brainport’ is onlangs uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld. Om die ambities waar te maken toonde de gemeente zich erg betrokken. Dat was voor ons zeer plezierig om te ervaren en we zijn ook blij dat we nu in Eindhoven zitten. In de regio is veel IT en technische know-how aanwezig.

Welke ervaringen hebben jullie met gemeenten en vestigingslocaties voor datacenters?


Rick van den Hoogenhof is Marketeer bij Interconnect en richt zich voornamelijk op het nieuwe datacenter in Eindhoven. Vanuit zijn datacenters in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven biedt Interconnect een breed scala aan hosting-, breedband- en datacenterdiensten aan waarbij betrouwbaarheid voorop staat. Bezoek voor meer informatie over Interconnect: informatie over het nieuwe datacenter en het verslag en foto’s van de opening.