Eindgebruiker belangrijkste schakel bij CMS-ontwikkeling

De ontwikkelaars van open source CMS Plone wonen verspreid over de hele wereld. Eénmaal per jaar komen ze samen en wordt er een congres georganiseerd. Eerdere edities waren in Washington, Bristol en San Francisco. Dit jaar is de keus op Arnhem gevallen.

Heel veel niet-technische mensen hebben de taak om een (bedrijfs-)website te onderhouden. Dit betekent dat ontwikkelaars rekening moeten houden met beperkte kennis van de eindgebruiker. Daarom streven cms-ontwikkelaars ernaar dat hun pakketten zo gebruiksvriendelijk en laagdrempelig mogelijk zijn. Ook wij zijn ons bewust van deze ontwikkeling. In een eerste keynote tijdens het congres werd dan ook opgeroepen om nog meer de eindgebruiker in gedachten te houden bij de ontwikkeling van nieuwe versies van cms-systemen.

Daarnaast zijn veiligheid en privacy belangrijke issues nu internet gemeengoed is. Dat vraagt om software die niet alleen stabiel maar ook veilig is. In studies naar de meest veilige en beveiligde CMS’en komen de veelgebruikte veelal goed tot zeer goed uit de test. De gemeenschap van ontwikkelaars let scherp op eventuele veiligheidsissues.

Onze boodschap voor iedereen in de ISP-sector die zich richt op websitebeheer en management, is om de eindgebruiker in gedachten te houden. Developers en technici hebben de neiging om dingen te complex te maken, gewoon omdat het kan. Echter, uiteindelijk is een CMS een middel en geen doel op zich. Hoe gebruikersvriendelijker de user interface, hoe gemakkelijker het is voor de uiteindelijke gebruiker.Yadi Dragtsma
is communicatiemedewerker bij Four Digits