Energiekosten datacenter in perspectief

Stroom en datacenters is een onderwerp waar veel over werd en wordt gesproken. Sommige onderdelen van dat omvangrijke vraagstuk, zoals hoe groen de verbruikte energie in het datacenter is, lijken steeds minder aan bod te komen. Wat wel constant op de agenda lijkt te staan is de prijs.

Dat de kosten voor energie in een datacenter vaker genoemd worden in offertes en publicaties dan de mate van groenheid is logisch. Die groenheid is inmiddels bij iedereen wel geregeld, daar is weinig concurrentie meer mogelijk. De prijs van stroom daarentegen is niet constant en het is een factor die een datacenter uitbater in de gaten moet houden. Te weinig aan zijn klanten doorberekenen is in potentie een vergissing die hem geld kost. Te veel is ook niet goed, want voor je het weet gaat het gerucht rond dat je op dat punt duidelijk minder goed scoort. De datacenter exploitant moet dus enigszins schipperen als het gaat om de stroomprijs.

Voor de buitenwacht is dat weinig bekend, die lezen of horen alleen maar dat datacenters de stroomvreters bij uitstek zijn en dat er altijd meer gedaan kan worden omdat verbruik naar beneden te krijgen. Sommigen hebben zelfs al eens gehoord dat de lage stroomprijs van datacenters een concurrentievoordeel kan opleveren waardoor complete landen opeens minder aantrekkelijk zijn om de data onder te brengen. Er wordt dan gewezen naar Facebook dat ergens in het hoge noorden van Zweden zonder additionele koeling de datacenters veel goedkoper kan laten draaien dan in (noem eens wat) de Eemshaven. Anderen weten dat in Noorwegen datacenters, zoals de Lefdalmine, in gebruik worden genomen waar een vaste stroomprijs voor +10 jaar (!) van 5 Eurocent geldt. Dat is wel heel goedkoop en kan een perfect argument zijn koude opslag van data in die regio onder te brengen.

En toch is er ook een kanttekening bij al die aandacht voor de stroomprijs. Het is een antwoord van Christian Böing, de CEO van Strato, dat dit lijkt te relativeren. Gevraagd naar de reden waarom Strato, ondanks de overname, eigen datacenters blijft houden in Duitsland waar de stroomprijzen tot de hoogste van Europa zouden zijn zegt Böing tegen de journalist van Cloudcomputing Insider (vertaald) “Ik vind de energieprijs overrated”. Strato draaide vorige jaar een omzet van 127 miljoen Euro en had een totale energienota van 3,5 miljoen. Waarom zou ik me zoveel zorgen moeten maken om iets dat 2,8% van mijn omzet uitmaakt, aldus Böing.

Heeft Böing gelijk met die opmerking? Hij heeft natuurlijk wel makkelijk praten, want de energienota is bij Strato een interne aangelegenheid. Dat is voor bedrijven die rackspace huren bij een extern datacenter natuurlijk een ander verhaal en daarom zal voor de meeste datacentercapaciteit huurders de stroomnota wel een punt aandacht moeten zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.