Enterprise loadbalancing ondersteunt beschikbaarheid en schaalbaarheid

Schaalbaarheid en continuïteit zijn de twee belangrijke uitdagingen voor een online dienstverlener. Wanneer een dienst nog onvoorspelbaar groeit of te maken heeft met hoog piekgebruik, is het vaak moeilijk om het platform mee te laten groeien met de vraag. Het gebruik van cloud-technologie helpt al bij het opvangen van schommelingen doordat capaciteit van servers flexibel is aan te passen. Maar om ook in de breedte te kunnen schalen en extreme drukte op te vangen, is het gebruik van loadbalancing een veel completere oplossing. Een hoogwaardige loadbalancing-oplossing vormt een belangrijke schakel in het optimaliseren van de beschikbaarheid en schaalbaarheid van de dienstverlening.

Meer dan loadbalancing alleen
Een loadbalancer zorgt in principe voor het verdelen van internetverkeer over verschillende achterliggende systemen. Zo blijft een dienst na het uitvallen van een server toch beschikbaar. Professionele loadbalancers (vaak Application Delivery Controllers of ADCs genoemd) bieden daarnaast echter een rijk scala aan aanvullende mogelijkheden om de beschikbaarheid en capaciteit van diensten verder te verhogen. Het grote verschil tussen deze apparatuur en een softwarematige oplossing op een reguliere server is dat de hardware, het besturingsysteem en de software speciaal zijn ontworpen voor snelheid en capaciteit. Het resultaat is niet alleen dat het aantal te verwerken connecties veel hoger is, maar ook dat er een breed scala aan extra functionaliteit beschikbaar komt. Het gaat om onder meer:

1. Ondersteuning voor eenvoudige migratie naar IPv6
De meeste ADC’s bieden uitgebreide mogelijkheden voor de migratie naar IPv6. Naast volledige ondersteuning van het protocol, bevatten ze ook functionaliteit om de migratie er naar toe te vereenvoudigen. De loadbalancers ondersteunen het vertalen van IPv4 naar IPv6 adressen en vice versa. Door het gebruik van protocollen zoals NAT64 en DNS64 is communicatie tussen IPv4 en IPv6 netwerken mogelijk om het migratietraject te vergemakkelijken en diensten bereikbaar te maken voor IPv6 gebruikers zonder noodzakelijke wijzigingen in het platform.

2. Integratie met uw applicaties voor verhoogde schaalbaarheid
Verschillende fabrikanten voorzien hun apparatuur van een API waarmee externe applicaties de mogelijkheid krijgen om invloed uit te oefenen op het gedrag van de loadbalancers of gegevens van deze devices op te vragen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om statistieken vanuit de loadbalancer direct te gebruiken in applicaties, centraal sessiemanagement te verzorgen, of zelfs automatisch complete servers via VMware vCenter toe te voegen of te verwijderen bij grote schommelingen in het gebruik van diensten.

3. Verhoogde capaciteit voor SSL-diensten
Als gevolg van intensief gebruik van SSL-versleuteling kan het zijn dat servers overbelast raken door een hoge CPU-belasting. Door het coderen en decoderen van gegevens te verplaatsen naar de loadbalancers (het zogenaamde SSL offloading) vermindert de belasting op de web- en applicatieservers, waardoor de capaciteit van het platform fors toeneemt. Tegelijkertijd stelt het een organisatie in staat om het beheer over de SSL-certificaten te centraliseren en daardoor te vereenvoudigen. Daardoor vermindert de foutkans.

4. Geavanceerde loadbalancing voor uw servers
ADC’s kunnen meer dan alleen op serverniveau het verkeer verdelen en uitval van een server opvangen. Verdeling van het verkeer op applicatieniveau, op basis van huidige serverbelasting of op responsetijden behoort ook tot de mogelijkheden. Door deze geavanceerde mogelijkheden en flexibele controles op de status van de servers, zijn beschikbaarheid en betrouwbaarheid van applicaties beter te garanderen dan bij traditionele loadbalancers.

5. Hoge beschikbaarheid door naadloze failover
Enterprise loadbalancers zijn over het algemeen intern redundant uitgevoerd. Ze zijn in sommige gevallen ook voorzien van technologie om uitval van achterliggende switches in het netwerk te detecteren en op te vangen. Daarmee is zelfs een naadloze failover te garanderen tussen verschillende datacenters om honderd procent beschikbaarheid van bedrijfskritische diensten te bieden. Bestaande gebruikerssessies zijn in de meeste gevallen ook te behouden bij een failover, waardoor er voor gebruikers geen overlast is.

De hierboven genoemde mogelijkheden zijn slechts enkele voorbeelden van de functionaliteit van professionele loadbalancing-apparatuur (denk hierbij aan apparatuur van A10 Networks en F5 Networks om maar een paar voorbeelden te noemen). Er zijn verschillende hostingproviders die deze enterprise loadbalancing-diensten leveren.Jeroen Bakker
is inmiddels ruim 10 jaar werkzaam in de hostingbranche en houdt zich bezig met de zakelijke strategie en communicatie bij Cyso Managed Hosting.