EP waarschuwt terecht voor het einde van het Internet

Al geruime tijd wordt aan de overkant van de grote plas een juridische strijd gevoerd die ongekend grote impact kan hebben op het mondiale cloud landschap. Het gaat daarbij over de eis van de Amerikaanse justitie dat Microsoft gegevens uit het Ierse datacenter overhandigd. Die strijd is vorige week een nieuwe fase ingegaan.

Ook zonder al te veel juridische kennis of weet van de voorgeschiedenis zal iedere internet ondernemer begrijpen dat hier iets bijzonders aan de hand is. Een Amerikaanse ondernemer die data moet overhandigen die niet in Amerika staat is een heel vreemde ontwikkeling. De eis van justitie impliceert namelijk dat een datacenter met Amerikaanse eigenaren min of meer Amerikaans grondgebied is. Vanzelfsprekend denkt Microsoft daar heel anders over en heeft zich niet bij de eis neergelegd. Dat is de reden van de juridische strijd. Een strijd die ook helemaal niet een “Amerikaans onderonsje” tussen twee partijen is. Een groot aantal ondernemingen uit de IT hoek heeft te kennen gegeven de eis van justitie heel gevaarlijk te vinden, omdat het veel vormen van Amerikaanse IT dienstverlening slecht verkoopbaar zal maken.

Vanuit andere landen wordt de ontwikkeling op de voet gevolgd en met de nodige bezorgdheid ook. Dat academici er messcherpe analyses over publiceerden en dat tech sites er kritisch over berichten was tot voor kort de belangrijkste zichtbare activiteit. Dat er in Washington flink wordt gelobbyd, niet alleen door Silicon Valley maar ook door de EU tech ondernemers was minder bekend. Vorige week is daar iets bijgekomen, waarvan de we impact niet moeten onderschatten. Het Europees Parlement heeft namelijk het signaal afgegeven dat de Amerikaanse eis niet te verenigen is met het Europees recht. Dat is gedaan in de vorm van een “amicus curiae brief” uit naam van o.a. Vivan Redding, Sophie in ‘t Veld en Jan Phillip Albrecht.

Wat we zien gebeuren is niets minder dan een politiek offensief dat moet voorkomen dat onder andere data soevereiniteit in de EU onderuit wordt geschoffeld. Dat de Duitse tegenhanger van het Financieel Dagblad, Das Handelsblatt, de woensdag editie met het bericht opende geeft aan dat daar inmiddels duidelijk is wat er op het spel staat. Dat blijkt ook wel uit de quotes en verwijzingen die in het artikel zijn opgenomen net als de titel.

“Het einde van het internet zoals we het kennen” is geen overdrijving. Voor letterlijk elke leverancier en afnemer van Amerikaanse cloud diensten of diensten vanuit een Amerikaans datacenter buiten de USA betekent inwilliging van de eis van de Amerikaanse justitie namelijk dat er geen garanties voor data integriteit meer mogelijk zijn. Waar toe dat kan leiden zien we nu al in Rusland en de VRC ontstaan, waar strenge wetgeving stuurt op iets dat eerder lijkt op een nationaal intranet dan op internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.