Er gebeurt veel rond storage

Op de markt voor IT-diensten is een interessante ontwikkeling zichtbaar. Nadat jarenlang servers en netwerkcomponenten goed waren voor de meeste introducties komt er nu steeds vaker een andere basiscomponent in de schijnwerper te staan: storage.

De bezoekersaantallen van de jaarlijkse beurs in Utrecht, maar ook elders in Europa onderstrepen dat IT ondernemers meer oog krijgen voor diensten van jonge bedrijven zoals Nimble, PernixData, Tintri. Het aantal aanbieders neemt ook nog steeds toe, alleen al dit kwartaal zijn er twee ondernemingen voor het eerst echt actief op de Nederlandse markt. De gevestigde orde, denk aan bedrijven als NetApp, HP, Dell, weet zich goed staande te houden. De markt voor storage diensten (zie hier voor een goede weergave van alle aanbieders per begin 2015) is dus duidelijk aan het groeien. Computerworld en Forbes gaan voor dit jaar uit van een toename in storage uitgaven van 36%. Dit is duidelijk een markt die niet alleen door aanbod, maar ook door vraag toeneemt.

Mede dankzij de welhaast onbegrensde mogelijkheden die virtualisering biedt ontstaan vormen van storage die tot voor kort alleen in theorie mogelijk waren. En nu data zoveel makkelijker en sneller kan worden opgeslagen wordt het ook eenvoudiger met data zelf aan de slag te gaan. Big Data is slechts mogelijk door gebruik te maken van de nieuwe storage mogelijkheden. Met alle ontwikkelingen rond storage is het ook makkelijker geworden data meervoudig veilig op te slaan. De eisen die aan back-ups worden gesteld kunnen daarmee vandaag de dag geen echte belemmering meer zijn.

Bij al het goede nieuws rond deze ontwikkeling hoort wel een kanttekening. Voor zowel aanbieders als eindgebruikers van deze diensten is niet altijd duidelijk waar de data staat en van wie de onderliggende fysieke hardware is. Niet alleen vanwege compliance voorschriften, maar ook omwille het imago van de sector loont het daar wel meer aandacht aan te besteden. Aangezien een deel van de onduidelijkheid rechtstreeks betrekking heeft op het vraagstuk van “data in de cloud” zal een oplossing geen probleem hoeven te zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.