Esser: ‘Ga als service provider niet Google of Amazon naspelen’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=YVjFV7w2Ats&w=630&rel=0]

Op 18 juni 2013 werd in Utrecht de derde DHPA Techday georganiseerd, met als thema ‘Battling the Cloud’. Er waren tussen de 300 en 400 techneuten uit de internetsector aanwezig. ISP Today sprak met Clemens Esser (HP) over de virtualisatie trends in de datacenterbranche.

Eindgebruiker verspreid meer
Esser vertelt dat eindgebruikers een hele duidelijke ‘move’ aan het maken zijn. “Een deel van de eindgebruikers blijft alles zelf doen, maar er zijn ook steeds meer eindgebruikers die naar de cloud toe gaan. Waar ze vroeger een soort ‘alles-of-niets’-scenario hadden, zie je dat er nu steeds meer klanten zijn die een stukje naar een service provider brengen en een ander stukje naar een ander. En weer een stukje naar de public cloud, waar ze het meestal weer zelf gaan doen.”

Verandering
Volgens Esser realiseren steeds meer bedrijven dat zaken goed genoeg moeten zijn. “Waar ze vroeger voor alles het beste wilden hebben, wordt er nu veel meer gekeken naar: past dat in mijn kostenstructuur, past dat in mijn flexibiliteit. Er wordt naar andere dingen gekeken als vroeger. Er is nu veel meer mogelijk en daar maken ze veel meer gebruik van.”

Veel ruimte voor service providers
Voor service providers ziet Esser een hele duidelijke uitdaging. “Jullie klanten hebben heel veel mogelijkheden. Als je daar op de juiste manier op inspeelt, dan is het voor heel veel service providers ruimte. Wat ik zie is dat er providers zijn die voor de hele breedte gaan, maar er zijn ook service providers die er maar een stukje van pakken. Ik hoor van veel eindgebruikers dat ze het liefst bij een partij zitten waar ze één van de grootste klanten zijn. Maar niet iedereen kan altijd de grootste klant zijn, daardoor is er in mijn beleving heel veel ruimte voor service providers.”

Techisch
Als Esser de technisch kant belicht ziet hij de dichtheid van componenten, steeds meer componenten op een kleine schaal, met steeds minder power en steeds efficiënter gebruik van beschikbare resources. “Deze veranderingen gaan er voor zorgen dat er nieuwe componenten komen, nieuwe producten en misschien wel een shake-out van leveranciers. En er zullen nog meer processen worden geautomatiseerd.

Zorg voor beste oplossing
De ‘gouden tip’ van Esser aan de service providers is om niet de Google’s en de Amazon’s van deze wereld na te spelen. “Probeer je op een bepaald marktsegment te richten en probeer daar de niche-klanten te vinden. Zorg dat je daarvoor de beste oplossing hebt die er is.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.